Kunnen symptomen eierstokkanker (ovariumkanker) voorspellen? Aanduidingen zijn eerder vaag

Kunnen symptomen eierstokkanker (ovariumkanker) voorspellen? Aanduidingen zijn eerder vaag

Studie wijst uit dat maar één vrouw op 100 met symptomen later diagnose ‘eierstofkanker' te horen krijgt

Sommige vrouwen krijgen symptomen die zouden kunnen wijzen op eierstokkanker. Het betreft onder andere misselijkheid, zwellingen, pijn in het bekken en/of de maag. Kunnen deze symptomen eierstokkanker voorspellen? Blijkbaar niet, want een studie wijst uit dat maar één vrouw op 100 met deze symptomen later de diagnose ‘eierstofkanker' te horen krijgt.

Het onderzoek wees uit dat er niet noodzakelijk een verband hoeft te bestaan tussen symptomen als misselijkheid, zwellingen, pijn in het bekken en/of de maag en eierstokkanker. Researcher Mary Anne Rossing, verbonden aan het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle, was zelf enigszins verrast door de conclusies van haar onderzoek. De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute.

Rossing stelde vast dat de correlatie tussen de symptomen en eierstokkanker zelfs nog minder duidelijk zijn in de vroege fase van de aandoening. Op basis van de symptomen valt dus onmogelijk te voorspellen of een vrouw al dan niet eierstokkanker gaat ontwikkelen. In het geval van de vroege fase ontwikkelt minder dan 1% van de vrouwen met symptomen daadwerkelijk eierstokkanker. Daarmee hoeft volgens Rossing en haar team nog niet worden gesteld dat eierstokkanker inderdaad zijn reputatie van ‘stille doder' waarmaakt.

Een Britse studie uit 2009 identificeerde zeven mogelijke symptomen van eierstokkanker. Er zijn dus inderdaad symptomen die kunnen wijzen op eierstokkanker, maar dan wel in die zin dat ze niet echt specifiek zijn. Ze zouden met andere woorden dus ook in de richting van andere aandoeningen als eierstokkanker kunnen wijzen.

Beth Karlan, directeur van het Women's Cancer Research Institute aan het Samuel Oschin Comprehensive Cancer Institute in het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles en mede-auteur van de studie, geeft toe dat de symptomen die in de richting van eierstokkanker soms eerder vaag zijn, waardoor ze inderdaad ook in de richting van andere aandoeningen kunnen wijzen.

Rossing en haar collega's interviewden 812 vrouwen tussen 35 en 74 die de diagnose eierstokkanker te horen kregen. De interviews gebeurden tussen januari 2002 en december 2005. Daarnaast werden ook 1.313 vrouwen geïnterviewd die geen eierstokkanker hadden.

Syndicatie