Moeten vrouwen vanaf bepaalde leeftijd zich op baarmoederhalskanker laten testen?

Moeten vrouwen vanaf bepaalde leeftijd zich op baarmoederhalskanker laten testen?

Meeste gevallen van baarmoederhalskanker worden te laat ontdekt

Een goede test kan baarmoederhalskanker tijdig opsporen, zo blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie. Daarmee kan de vraag worden gesteld of vrouwen zich vanaf een bepaalde leeftijd op baarmoederhalskanker moeten laten onderzoeken. Het betreft een bloedtest die met een grote van mate van zekerheid er in slaagt om de aandoening op te sporen.

Het probleem is bekend: de meeste gevallen van baarmoederhalskanker worden te laat ontdekt. Die ontdekking gebeurt wanneer de tumor al een fataal stadium heeft bereikt. Daarom is het belangrijk om baarmoederhalskanker in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen. Hoe sneller de herkenning gebeurt, hoe groter de kansen op een succesvolle behandeling. Dankzij de nieuwe test zou dit mogelijk moeten zijn. Het grote voordeel bovendien is dat het een goedkope test betreft.

De studie werd uitgevoerd door het MD Anderson Cancer Center in Houston en had betrekking op het onderzoek van 3.252 vrouwen. Bij de testen werden drie agressieve vormen van kanker betreft, evenals twee borderline tumoren. Dit gebeurde door het in de gaten houden van de fluctuaties van een proteïne dat bekend staat als CA-125.

In de Verenigde Staten worden elk jaar bij 21.500 patiënten de diagnose ‘baarmoederhalskanker' gesteld. Cijfers voor Europa zijn niet bekend, maar algemeen wordt aangenomen dat die in dezelfde orde van grootte gaan liggen. Deze vorm van kanker is bij vrouwen alleszins allesbehalve zeldzaam. Belangrijk om te weten is dat baarmoederhalskanker kan worden bestreden wanneer de ziekte tijdig wordt (h)erkend. Uitzaaiing kan zodoende worden voorkomen.

De nieuwe CA-125 testmethode wordt momenteel geëvalueerd bij 200.000 vrouwen in het Verenigd Koninkrijk. Wanneer de resultaten van deze evaluatie positief zijn, staat niets een commercialisering er van in de weg. Karen Lu, auteur van het onderzoek, is allang betrokken in de strijd tegen baarmoederhalskanker en gelooft dat er nooit een grotere progressie is geboekt dan nu. Het vinden van het juiste mechanisme om baarmoederhalskanker op te sporen, zou in dit geval overeenstemmen met het vinden van de heilige graal.

De nieuwe testmethode werd voorgesteld op de meeting van het American Society of Clinical Oncology, waar ze zeer gunstig werd onthaald. De meeting, die in Chicago plaatsvond, werd bijgewoond door meer dan 30.000 dokters en onderzoekers. Het
CA-125 proteïne werd al in de jaren 80 naar voren geschoven als kankerontdekker, maar de volledige bruikbaarheid er van wordt pas nu ontdekt. In het verleden gebeurden op basis van de test met CA-125 nogal wat fouten, gevallen van baarmoederhalskanker werden niet ontdekt of vrouwen werden foutief gediagnosticeerd met baarmoederhalskanker. Onder andere dankzij het gebruik van algoritmen zou de nieuwe test een hogere mate van betrouwbaarheid hebben.

Syndicatie