Mogelijke nieuwe succesvolle darmkanker-test op komst

Mogelijke nieuwe succesvolle darmkanker-test op komst

OncoMethylome Sciences maakt veelbelovende resultaten van haar op DNA-methylatie gebaseerde bloedtest voor vroege detectie van darmkanker bekend

OncoMethylome's bloedtest voor screening op darmkanker werd voorgesteld op het ECCO-ESMO Congres, Europa's grootste medisch congres over kanker.

OncoMethylome Sciences maakte veelbelovende resultaten bekend uit zijn lopende evaluatie van een bloedtest voor screening op en detectie van darm-kanker.  De resultaten werden gepresenteerd op maandag 21 september, tijdens het 15de Congres van de Europese Kanker Organisatie en het 34ste Congres van de Europese Organisatie voor Medische Oncologie (ESMO) in Berlijn, Duitsland.

Als erkenning voor de positieve nieuwe klinische data en het belang van OncoMethylome's nieuwe test op gebied van kanker, hebben de organisatoren van de conferentie OncoMethylome's poster geselecteerd voor een mondelinge presentatie en brengen ze hun eigen persbericht uit over OncoMethylome's screeningstest voor het opsporen van darm- kanker. 

Er worden gegevens gepresenteerd over de selectie van DNA-methylatiemerkers, de analytische karakteristieken van de test en de eerste resultaten uit een multicenter-haalbaarheidsstudie.  Het ultieme doel is om te zorgen voor een sensitieve, specifieke en patiëntvriendelijke optie voor screening op darmkanker. De persmededeling van de congresorganisatoren kan gevonden worden op www.ecco-org.eu/page.aspx/1671.

"We hebben de methodes voor DNA-extractie en detectie van DNA-methylatiemerkers geöptimaliseerd zodat we lage niveaus van gemethyleerde genen in bloedstalen van mensen met darmkanker konden detecteren", aldus Dr. Louwagie, VP Product Development van OncoMethylome Sciences, "en we hebben twee gemethyleerde genen kunnen vinden, SYNE1 en FOXE1, die in hoge frequentie voorkomen bij patiënten met darmkanker.  Het is ook belangrijk te weten dat dezelfde methylatiegenen bijna niet voorkwamen bij mensen zonder kanker."
"De resultaten zijn veelbelovend en tegen eind 2009 willen we 7000 mensen gerecruteerd hebben voor een prospectieve darmkanker screeningsstudie die nu al loopt in verscheidene Duitse darmscopiecentra. Eens gevalideerd, kan de nieuwe methylatietest gebruikt worden als een niet-invasieve screeningsoptie voor patiënten die geen darmscopie willen, die geen toegang hebben tot darmscopie of die de Fecale Occult Bloed Test in ontlasting niet willen ondergaan", zegt Dr. Louwagie.
"DNA-methylatie van kritische genen wordt in verband gebracht met het begin en progressie van tumoren, en deze test detecteert DNA merkers die specifiek gevonden worden in kankerweefsel", aldus Dr. Herman Spolders, CEO van OncoMethyome.  "Dankzij deze test zal een groot deel van de bevolking kunnen gescreend worden op een patiëntvriendelijke en niet-invasieve wijze zodat meer gevallen vroeg gedetecteerd worden en met succes behandeld.  We zijn erg verheugd over deze vooruitgang en zijn momenteel in gesprek met verscheidene partners over distributierechten".

Syndicatie