Nieuwe vorm van kankerbestrijder op komst

Nieuwe vorm van kankerbestrijder op komst

Toekomstig geneesmiddel kan het aantal stemcellen  100 keer sneller reduceren dan de gewone chemotherapie

In de strijd tegen kanker is mogelijk een nieuwe doorbraak bereikt. Onderzoekers van de University of Michigan Comprehensive Cancer Center onder leiding van directeur Max Wicha hebben een medicijn ontwikkeld dat het aantal kankerstemcellen 100 keer sneller kan reduceren dan Taxol van Bristol-Myers Squibb, het geneesmiddel dat in de gewone chemotherapie wordt gebruikt.

Het medicijn, onder de voorlopige werknaam salinomycin genaamd, valt op een totaal andere manier de kankerstemcellen aan. De resultaten van het onderzoek met het nieuwe medicijn verscheen in het blad Cell.

Het idee dat een kleine groep van stemcellen de groei van een tumor stimuleert en tevens weerstand biedt aan chemotherapie werd al meer dan 10 jaar geleden geopperd door researchers. Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology en het Broad Institute bevestigden de theorie door aan te tonen dat het aantal stamcellen in een tumor steeg na behandeling met de gewone therapie en anderzijds dramatisch slonk na behandeling met salinomycin.

Max Wicha merkte op dat de nieuwe vorm van aanpak van de bestrijding van kanker exact de omgekeerde is van de standaardbehandeling. Bij chemotherapie worden het merendeel van de cellen in een tumor gedood en blijven de stamcellen in leven, bij de alternatieve vorm van therapie worden de stamcellen geviseerd en gedood. Volgens Wicha is dat een zeer belangrijke evolutie waarvan de gevolgen nog niet volledig ingeschat worden. Het kan echter op termijn leiden tot een volledig andere aanpak van kankerbestrijding.

Eén van de belangrijkste factoren in het verhaal is dat blijkt dat kankerstemcellen niet tegen alles resistent zijn. Het is namelijk mogelijk om geneesmiddelen te ontwikkelen die zich focussen op stamcellen. Het is nu aan de farmaceutische industrie om op basis van de resultaten van het onderzoek nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen.

In eerste fase zullen er medicijnen op basis van salinomycin worden gebruikt in testen op dieren om werkzaamheid van de nieuwe medicijnen te onderzoeken. Het is echter nog te vroeg om al te spreken over de potentiële doeltreffendheid van de toekomstige medicijnen, maar op basis van het tot dusver verrichte onderzoek zien de verwachtingen er gunstig uit.

In 1997 bleek al uit onderzoek dat bij leukemie bepaalde cellen de groei van nieuwe kankercellen stimuleerde. Tien jaar later werden gelijkaardige cellen ook bij darmkanker geïdentificeerd. Om tot dusver onbekende redenen lijken stamcellen de groei van bepaalde soorten kanker, inclusief borst- en longkanker en hersentumoren, te stimuleren. Deze stamcellen zijn resistent tegen de klassieke kankertherapie, zodat het belangrijk is dat er een manier kan worden ontwikkeld hoe ze bestreden worden.

Door de stamcellen te elminiren kan de groei van tumors worden afgeremd en kunnen de gezwellen zelfs gereduceerd worden. Op die manier wordt een belangrijke lancune in de huidige therapieën gevuld worden. Biotechnologiebedrijven als Infinity Pharmaceuticals en ChemGenex Pharmaceuticals werken al aan geneesmiddelen om stamcellen te blokkeren. GlaxoSmithKline’s Tykerb bleek al in 2007 in staat om de groei van stamcellen te blokkeren.

Syndicatie