Sommige vormen van teelbalkanker zijn gevaarlijker dan andere

Sommige vormen van teelbalkanker zijn gevaarlijker dan andere

Meerderheid van mannen met teelbalkanker overleven

In de Verenigde Staten is recent veel te doen geweest over een mogelijke correlatie tussen het roken van wiet (weed of marihuana) en het krijgen van teelbalkanker. Met name jongens die op zeer jonge leeftijd aan creatief blowen hebben gedaan, zouden een grotere kans krijgen om deze vorm van kanker te krijgen, en dan nog in zijn meest agressieve vorm van non-seminonas tumoren.

Een aantal wetenschappers gingen niet akkoord met de resultaten van het onderzoek dat werd uitgevoerd aan University of Southern California. Daarbij werd verwezen op het feit dat er weliswaar een correlatie tussen wiet (weed of marihuana) vastgesteld, maar geen causaliteit. Anderzijds uitgedrukt: het is niet noodzakelijk zo dat het gebruik van cannabis teelbalkanker veroorzaakt.

Een van de verwijten die aan het team onderzoekers van de University of Southern California werd gedaan, was dat hun onderzoek slechts betrekking had op een beperkte groep proefpersonen. Die groep zou te klein zijn geweest om van significante resultaten te mogen spreken. Er werd namelijk van uitgegaan dat de deelnemers aan het onderzoek al op zeer jonge leeftijd wiet (weed of marihuana) waren beginnen te gebruiken.

Bovendien is het allesbehalve duidelijk of het gebruik van wiet (weed of marihuana) wel degelijk aan de agressieve vorm van non-seminonas tumoren kan worden gelinkt. Sommige vormen van teelbalkanker zijn inderdaad gevaarlijker dan andere, deze vorm is een bijzonder gevaarlijke vorm.

 De meerderheid van mannen met teelbalkanker overleven weliswaar de ziekte, maar in het geval van de agressieve vorm met non-seminonas tumoren kan bestraling en chemotherapie noodzakelijk zijn. In ieder geval zal verder onderzoek noodzakelijk zijn om de link tussen cannabis en kanker met zekerheid aan te tonen, want sommige wetenschappers zijn van mening dat wiet (weed of marihuana) kan ingezet worden in de strijd tegen kanker.

Syndicatie