Veelbelovend onderzoek in strijd tegen hersentumoren

Veelbelovend onderzoek in strijd tegen hersentumoren

OncoMethylome Sciences is begonnen met het uitvoeren van zijn MGMT-gen methylatietests in een pas gestarte fase III klinische studie voor de Amerikaanse ‘Radiotherapy Oncology Group’ (RTOG) bij patiënten met nieuw gediagnosticeerde hersentumoren (glioblastoma).

Vergelijking van standaardtherapie

Deze studie zal de huidige standaardtherapie, chemoradiotherapie met het adjuvant temozolomide (Temodar®, Schering-Plough) vergelijken met de standaardtherapie en de toevoeging van bevacizumab (Avastin®, Genentech, een volle dochteronderneming van de Roche Groep).

Alle patiënten zullen de standaardtherapie krijgen van bestralingen en dagelijkse temozolomide gedurende drie weken. Daarna zullen de patiënten opgesplitst worden volgens de methylatiestatus van hun MGMT-gen en moleculaire profiel waarna ze de standaardbehandeling plus bevacizumab zullen krijgen of een voorzetting van hun standaardbehandeling met placebo.
 
Hoop voor GBM-patiënten
 
“Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat patiënten met gemethyleerd MGMT-gen een betere kans hebben goed te reageren op een behandeling op basis van temozolomide. Gezien de bemoedigende respons in fase II onderzoeken over Avastin® voor de behandeling bij patiënten met terugkerend glioblastoma, hebben wij deze studie opgezet als een logische vervolgstap om de voordelen te beoordelen van de combinatietherapie bij patiënten met nieuw gediagnosticeerde glioblastoma,” aldus Mark R. Gilbert, MD, de belangrijkste onderzoeker van de studie en professor in de neuro-oncologie aan de ‘University of Texas M.D. Anderson Cancer Center’. “Het doel van de RTOG 0825 studie is het aantonen van verbeteringen in progressievrije en gehele overleving bij alle GBM-patiënten die behandeld werden met de combinatietherapie versus met alleen temozolomide/radiotherapie.”

 

Syndicatie