Verschillende aandoeningen kunnen risico op maagkanker doen toenemen

Verschillende aandoeningen kunnen risico op maagkanker doen toenemen

Diagnose maagkanker wordt best zo snel mogelijk gesteld

Verschillende aandoeningen kunnen risico op maagkanker doen toenemen. Wie last heeft van deze kwalen, weet dat hij of zij een hoger dan gemiddeld risico op maagkanker loopt. U bevindt zich in volgende gevallen in een risicogroep:

* Gastritis
* Pernicious anemia
* Poliepen in de maag
* Chronische maagzweren
* Een familiegeschiedenis van maagkanker
* Een familiegeschiedenis van andere maagaandoeningen
* Bloedgroep A
* Pre-kanker aandoeningen zoals intestinal metaplasia
* Rokers van sigaretten of sigaren
* Regelmatig alcohol drinken

Ook werkomstandigheden kunnen het risico op maagkanker doen toenemen. Vooral in sectoren waar de werknemers aan zware metalen of aan andere schadelijke stiffen (asbest) worden blootgesteld, zijn de risico's op het ontwikkelen van maagkanker relatief groot. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor het werken in een asbestomgeving. Daarnaast kunnen voedingsomstandigheden een rol spelen, onder andere de aanwezigheid van nitraten in de voeding verhogen de kansen op het ontwikkelen van maagkanker.

De dokter kan de diagnose maagkanker stellen op basis van een aantal zichtbare kenmerken, zoals bijvoorbeeld vochtophopingen in de maag of gezwellen onder de huid in de buurt van de maag of het rectum. Ook vergrote lymfenknobbels of een opgezwollen lever kunnen een indicatie van maagkanker geven. Het probleem is echter dat de maagkanker in deze gevallen al in een vergevorderd stadium verkeert, waardoor de kansen op een succesvolle behandeling relatief klein zijn. Zoals andere kankers zijn de genezingskansen het grootst wanneer maagkanker al in een vroeg stadium wordt behandeld.

Een aantal vage klachten kunnen al in een vroeg stadium op maagkanker wijzen, hoewel deze klachten ook symptomen van andere kwalen dan maagkanker kunnen zijn. We denken daarbij onder andere aan indigestie, gewichtsverlies, misselijkheid, braken, verlies aan eetlust enzovoort. Wie graag op zeker speelt, zal toch naar de dokter stappen om zich op maagkanker te laten testen.

Uiteindelijk kan een definitieve voor maagkanker worden gesteld op basis van fotoscans, waarbij onder andere de esofagus of slokdarm wordt bekeken. Door het drinken van een bariumoplossing wordt maagkanker makkelijker herkenbaar. De dokter zal de foto tumors of andere onregelmatigheden aantreffen. Daarnaast kan de diagnose maagkanker ook worden gesteld op basis van endoscopie, biopsie of CT scan. Vooral de eerste twee methodes zijn erg betrouwbaar om maagkanker te detecteren.

Syndicatie