Vitamine D zou bepaalde vormen van huidkanker stimuleren

Vitamine D zou bepaalde vormen van huidkanker stimuleren

Vitamine D kan heel gezond zijn, maar verlies de risico’s niet uit het oog

Zowat iedereen is het er over eens dat vitamine D gezond is. Dat blijkt ook uit verschillende studies die in de afgelopen jaren over deze vitaminevorm zijn verschenen. In sommige medische kringen wordt er gediscussieerd of de D-vorm wel degelijk als een vitamine mag gecatalogiseerd worden. Vitamine D wordt namelijk onder invloed van de zon in ons lichaam aangemaakt.

Daar ligt meteen ook het gevaarlijkste risico dat aan een overdosis van deze vitamine verbonden is. Blootstelling aan de zon kan in bepaalde gevallen de oorzaak van een aantal kankers vormen, zeker wanneer de persoon in kwestie te vaak en te lang het zonlicht heeft opgezocht. De rol van de vitamine D in dit gegeven is echter enigszins omstreden en alleszins nog niet helemaal duidelijk.

Vitamine D zou namelijk bepaalde vormen van huidkanker stimuleren, zo blijkt uit een Amerikaanse studie. Het zou meer bepaald geen om andere vormen van kanker dan het zo geduchte melanoom. Het onderzoek had betrekking op een groep van meer dan 3.200 patiënten, die werden getest op de gevolgen van hun blootstelling aan de zon.

Uit andere studies was eerder al gebleken dat vitamine D bescherming kan bieden tegen een aantal gevaarlijke aandoeningen, waarbij onder andere naar diabetes, hart- en vaatziekten, kanker enzovoort werd verwezen. Het mes zou echter langs twee kanten snijden, in die zin dat het andere aandoeningen zou stimuleren. Vitamine D kan met andere woorden heel gezond zijn, maar verlies de risico’s niet uit het oog.

Bovendien moet ook huidkanker nu via een heel andere invalshoek bekeken worden. Tot dusver ging men er van uit dat de blootstelling aan zonlicht een rechtstreekse link met huidkanker zou hebben. In dat plaatje zou er nu ook een rol zijn weggelegd voor vitamine D, waardoor de zaken in een heel ander daglicht komen te staan. Helemaal duidelijk is het plaatje echter nog niet, verder onderzoek zal noodzakelijk zijn om de puntjes op de i te zetten.

Syndicatie