Bloed in de stoelgang geeft een duidelijke waarschuwing af

Bloed in de stoelgang geeft een duidelijke waarschuwing af

Contacteer best een dokter, mogelijk wijst bloed in de stoelgang op kanker of een ernstige ziekte.

In verband met stoelgang is één van de sterkste waarschuwingssignalen het opduiken van bloed in de excrementen. Eric Esrailian, sectiehoofd interne geneeskunde bij de David Geffen School of Medicine aan de UCLA, is resoluut. Bloed wijst duidelijk op dat er iets mis is en dat er dringend medische hulp dient te worden gezocht.

Bloed in de stoelgangUiteindelijk kan dat bloed op verschillende aandoeningen wijzen. Inderdaad, misschien is er niets ernstigs aan de hand en is het bloeden alleen een gevolg van een kleine beschadiging van de ingewanden (in dit geval dus het darmstelsel) als gevolg van moeilijke stoelgang of constipatie. In dat geval is er dus niets ernstigs aan de hand.

Bloed in de uitwerpselen kan echter ook een signaal van een ernstige ziekte vormen, waarbij in het ergste geval zelfs aan kanker mag worden gedacht. Het kan dus zeker geen kwaad om een dokter op te zoeken wanneer er bloed in de uitwerpselen opduikt. Uiteraard heeft het geen zin om onmiddellijk te panikeren. Wie boven de 50 is en een traditie van darmkanker in de familie heeft, aarzelt toch beter niet te lang alvorens een dokter te raadplegen. Betreft het wel degelijk darmkanker, dan is snel ingrijpen noodzakelijk.

Er zijn nog meer waarschuwingssignalen die in verband met bloed in de stoelgang in de richting van ernstige aandoeningen wijzen. Eric Esrailian, sectiehoofd interne geneeskunde bij de David Geffen School of Medicine aan de UCLA, denkt daarbij onder andere aan koorts, buikpijn en dehydratatie, symptomen die gelinkt kunnen worden aan een virus, appendicities of een voedselvergiftiging.

Hoe houdt u uw stoelgang zo gezond mogelijk?

 Op de eerste plaats is de voeding natuurlijk belangrijk. Veel vezels garanderen met quasi zekerheid een goede stoelgang. Vergeet niet om veel water te drinken en om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen.

Eric Esrailian adviseert om dagelijks minstens 20 tot 25 gram aan vezels te gebruiken. De meeste mensen die gezond eten, komen daar wel aan. Voldoende vezels garanderen in de meeste gevallen een goede stoelgang. Wie plots problemen heeft met de stoelgang, moet daarom onmiddellijk controleren of hij of zijn wel voldoende vezels eet. Is dat niet zo, dat kan u een speciaal vezeldieet gaan volgen of voedingssupplementen nemen die vezels bevatten. Onder andere graan, brood, verse groeten en vers fruit, noten enzovoort zijn belangrijke vezelbronnen. Volgens Eric Esrailian moet een vezelrijk dieet na twee dagen al succes afwerpen in de vorm van een verbeterde stoelgang. 

Voldoende water is ook goed voor de darmen. Dat water verzekert namelijk een vlotte doorstroming in de darmen, waardoor de voedselresten sneller hun weg naar buiten zullen vinden.

Tenslotte is ook voldoende beweging noodzakelijk om een vlotte stoelgang te garanderen. Wat extra beweging kan constipatie genezen door het verteringsproces te bevorderen. Een goede en regelmatige stoelgang geeft hoe dan ook een gerust gevoel.

Syndicatie