Darmkanker en vermoeidheid

Darmkanker en vermoeidheid

Maak goed het onderscheid tussen uitputting en vermoeidheid

Eén van de meest gewone neveneffecten van darmkanker is uitputting. Maak hierbij een duidelijk onderscheid tussen uitputting en vermoeidheid, twee begrippen die vaak met elkaar worden verward. Vermoeidheid is een bekend begrip, iedereen is bijna dagelijks vermoeid. Vermoeidheid is uiteraard het gevolg van de dagdagelijkse bezigheden.

Iedereen beseft meteen dat hij vermoeid is en weet ook wat daar de oorzaak van is. Het is namelijk weer een stresserende dag geweest, met tal van kopzorgen. Een nachtje goed slapen zal echter soelaas brengen. 's Morgens is een gezonde man of een gezonde vrouw weer uitgeslapen en klaar om de nieuwe dag het hoofd te bieden. Dat is echter niet het geval met mensen die ziek zijn. Ziekte kan namelijk tot uitputting leiden en deze lichaamsstaat moet duidelijk onderscheiden woren van vermoeidheid.

Uitputting is namelijk heel iets anders, in de strikte zin van het woord is het een extreme vorm van vermoeidheid. Het komt eigenlijk neer op een dagelijks tekort aan energie en slaap lost het probleem niet op. Mensen met darmkanker zullen vaak last hebben van uitputting. Ze voelen zich volledig leeg, letterlijk tot niets meer in staat. Dat kan zelfs al vroeg in de morgen het geval zijn, nog voor er aan opstaan wordt gedacht.

Er zijn verschillende vormen van uitputting, waarbij onder andere een onderscheid kan worden gemaakt wat de duurtijd betreft. Er is de (relatief) korte vorm van uitputting, die bijvoorbeeld minder dan een maand duurt. Maar uitputting kan ook (veel) langer duren, zeg maar één tot zes maanden. Als gevolg van uitputting wordt het gewoon onmogelijk om normaal te functioneren, zelfs de simpelste dingen zijn er al te veel aan.

Mensen die lijden aan uitputting zullen bijvoorbeeld de dingen die ze in normale omstandigheden graag doen, laten schieten. Alles is er namelijk te veel aan. Darmkanker of de behandeling van darmkanker. Of uitputting al dan niet zal opduiken bij darmkankerpatiënten, valt onmogelijk te voorspellen. Het type tumor, de behandeling of de fase waarin de ziekte zich bevindt, zal daar niets aan veranderen. Meestal komt die uitputting plots en onverwacht, om op dezelfde manier opnieuw te verdwijnen. Ze kan in sommige gevallen blijven ‘hangen' ook wanneer de behandeling achter de rug is. Sommige patiënten beschrijven deze uitputting als ‘verlammend'.

Syndicatie