Amerikaanse rundsvlees kan een ammoniaksmaakje hebben

Amerikaanse rundsvlees kan een ammoniaksmaakje hebben

Vlees van koeien wordt in de Verenigde Staten vaak in een ammoniakgas gedoopt om bacteriën te bestrijden

Bacteriën kunnen bijzonder schadelijk zijn, zeker wanneer ze in de voedselketen terecht komen. Daarom wordt in de veeteelt een harde strijd met bacteriën gevoerd, waarbij soms vreemde middelen ingezet worden. Amerikaanse koeien kunnen een ammoniaksmaakje hebben en daar is een reden voor. Vlees van koeien wordt in de Verenigde Staten namelijk vaak in een ammoniakgas gedoopt om bacteriën te bestrijden.

Door het onderdompeling in zo’n bad wordt het vlees veiliger om te eten. Nadeel is natuurlijk dat die ammoniakgeur kan blijven ‘hangen’ in het vlees. Volgens toezichthouder USDA is het proces absoluut veilig, de organisatie staat toe dat het wordt verkocht zonder bijbehorende waarschuwing. Maar niet alle Amerikanen zijn er even enthousiast over en ook de Europeanen staan niet bepaald te trappelen om met ammoniakgas behandeld vlees naar hier te halen.

De producten in de supermarkten moeten in de ogen van de consumenten zo goedkoop mogelijk zijn, waarbij kwantiteit vaak de voorkeur krijgt op kwaliteit. Vooral in verpakte voedingsproducten zitten nogal wat ingrediënten die vaak meer schadelijk dan bevorderlijk zijn voor onze gezondheid. Vaak zijn verpakte voedingsproducten erg rijk van vetstoffen en aanverwante stoffen. Vetstoffen zijn niet bepaald ‘top of the bill’ als het op gezondheid aankomt.

In veel gevallen hebben vermelde ingrediënten meer te maken met scheikunde dan met voeding. Wie probeert te achterhalen welke ingedriënten aan een bepaald product werden toegevoegd, zal vaak van een kale reis thuiskomen. Op de verpakking staat niet altijd even duidelijk vermeld wat er precies in het vermelde product werd verwerkt. De marketeers hebben namelijk een manier gevonden om te ontsnappen aan de verplichting aan te geven wat er precies als additieven en/of in de verpakking werd verwerkt. Een label zegt tegenwoordig niet alles meer.

Syndicatie