Een body mass index (BMI) van 21 mag een streefdoel zijn

Een body mass index (BMI) van 21 mag een streefdoel zijn

Matigheid in alles staat garant voor een lang en gezond leven

Te dik zijn is niet gezond, maar te dun zijn is dat evenmin

Voor sommige mensen is hun lichaamsgewicht een heuse obsessie geworden. De gevolgen van zo’n uitwassen zijn bekend, in de vorm van ziektes als anorexia nervosa, boulemie enzovoort. De bedoeling is uiteraard om gezonder te worden, maar wie overdrijft in de drang naar meer gezondheid dreigt alleen maar minder gezond te worden. Het komt er zodoende op aan om een gezond evenwicht te vinden.

Matigheid in alles staat garant voor een lang en gezond leven, zo leert ons de medische wetenchap. Te dik zijn is niet gezond, maar te dun zijn is dat evenmin. Een body mass index van 21 wordt algemeen als gezond ervaren, maar die BMI te ver terugdringen onder 21 wordt ook als ongezond afgeraden. In plaats van het leven te verlengen, kan een te lage BMI uw leven verkorten.

Van twee dingen zijn we in dit leven zeker: dat we belastingen moeten betalen en dat we vroeg of laat ooit moeten sterven. Al duizenden jaren zoeken alchemisten, sjamanen, tovenaars enzovoort naar een recept dat het eeuwige leven kan garanderen, tot dusver zonder succes. De geheimen van de eeuwige jeugd zijn nog altijd niet ontrafeld en het is weinig waarschijnlijk dat dit ooit zal gebeuren.

Met lang leven wordt namelijk steeds een lang en gezond leven bedoeld, niemand droomt er van om oud en berimpeld verder te leven. Eeuwig leven lijkt onmogelijk, dus is het zaak om zo lang mogelijk zo gezond mogelijk te blijven leven. Gezondheid is een kostbaar goed, dat beseft iedereen die ooit in zijn leven ziek is geweest. Mits met een aantal factoren rekening te houden, kunnen we een steentje helpen bijdragen om lang mogelijk gezond te blijven.

Syndicatie