Grote hoeveelheden koffie kunnen de lever beschadigen

Grote hoeveelheden koffie kunnen de lever beschadigen

Kleine hoeveelheden koffie kunnen lever helpen om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen

In de Verenigden Staten hebben een aantal studies uitgevoerd aan het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases heel wat stof doen opwaaien. Iedereen weet dat te veel alcohol de lever kan beschadigen, met eventueel zelfs de dood als gevolg van een levercirrhose tot gevolg. Blijkt nu echter dat ook koffie een negatieve invloed kan hebben op de werking van de lever.

Het probleem moet echter gerelativeerd worden. Grote hoeveelheden koffie kunnen de lever beschadigen, maar kleine hoeveelheden koffie kunnen lever helpen om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Een overdaad aan koffie kan dus het omgekeerde effect hebben van een kleinere dosis, te veel koffie kan de werking van de lever hinderen. De risico’s op een dergelijk scenario zijn zelfs nog een stuk groter wanneer de persoon in kwestie medicatie neemt. Koffie drinken kan dus een ongezonde gewoonte zijn of worden.

Hoe schadelijk is het drinken van koffie? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Veel mensen kunnen gewoonweg niet meer zonder hun bakje troost, ze functioneren minder goed wanneer ze niet regelmatig een kop koffie kunnen drinken. In de wereld van vandaag is koffie drinken bovendien een zeer aanvaarde gewoonte, niemand zal zich vragen stellen wanneer iemand regelmatig zijn portie cafeïne tot zich neemt.

Het is echter precies om die cafeïne waar alles om draait, want de wetenschap is er niet helemaal zeker van dat deze stof absouut onschadelijk is. Bovendien moeten er ook vraagtekens worden geplaats bij de reden waarom iemand koffie drinkt. Wie dat drinkt om wakker te blijven of om beter te presteren op het werk, kan toch beter zijn leefgewoonten eens grondig analyseren. Een verslaafdheid aan koffie, in welke mate dan ook, kan er op wijzen dat het gevoerde leven allesbehalve gezond mag worden genoemd.

Syndicatie