Heel natuurlijk: zeven wegen naar zelfheling

Heel natuurlijk: zeven wegen naar zelfheling

Een boek dat u leert de koe bij de hoorns te vatten

Heel natuurlijk is bedoeld voor iedereen die zijn leven een nieuwe wending wil geven, zo leert ons de flap. Eentje die je gezondheid ten goede komt, eentje die je genezing kan bevorderen. In de inleiding wordt uitgelegd wat we onder heling en zelfhelling moeten verstaan. Vervolgens legt dr. Kris Van Kerhoven uit wat zelfhelend vermogen is en hoe we het kunnen aanspreken.

Daarna een kort hoofdstuk van Hans de Waard over chronische vermoeidheid. CVS is een ziekte die heel wat mensen tegenwoordig achtervolgt en waarvan de wortels in een vorm van depressie gezocht mogen worden. De Waard adviseert dat de patiënt zich laat meedrijven op de stroom van het leven, zonder medicatie of homeopatische hulpmiddeltjes. Eigenlijk komt het er op neer om zelf een oplossing te vinden voor CVS en die kan voor iedereen anders zijn. We kennen eerlijk waar een vrouw die beter is geworden door dagelijks een gezonde tripel te drinken.

De zeven eenvoudige wegen naar zelfheling worden vervolgens uit de doeken gedaan. Eddy Smits heeft het over heling door de lach, Marleen Peetermans over heling door te dansen en te bewegen, Anne-Marijn Somers door natuurkracht en de weldaad van groencontract, Nathalie Hermans over het effect van voeding op de heling, dr. Benjamin Koen over muziek en klankzang en tenslotte Karine Garcia door handoplegging.

Eén van de conclusies is dat het belangrijk is om eetstress te vermijden en dat is natuurlijk een waarheid als een klok. Maar we willen daar nog aan toevoegen dat stress in het algemeen gevaarlijk is en die stress kan vermeden worden door gezonder te eten en door te drinken. Onze voorouders dronken bijvoorbeeld geen water maar bier en voelden zich daar zeker niet slechter bij. Het voordeel van een lekker biertje is dat het humeur in positieve zin beïnvloedt. Mogen we u een geheim verklappen?

In een provinciestad is niet zo heel lang geleden een man van meer dan 100 jaar overleden. Gevraagd naar het geheim van zijn ouderdom kwam een verrassend antwoord: hij had sinds zijn 12de een paar pintjes per dag gedronken, dag in en dag uit. Hij deed dat in zijn stamcafé, een omgeving waar elke vorm van stress hem vreemd was. Iedereen zoekt de weg naar zelfheling op zijn manier, maar soms ligt die voor het grijpen en zoeken we op plaatsen die veel te ver verwijderd zijn.

Grootvader met een lekkere pint voor hem en grootmoeder met een bittertje voor haar hebben de weg al voor ons uitgebaand, we hoeven hem eigenlijk alleen maar te volgen. Het boek staat vol met gelijkaardige tips, het is op een zeer leesbare manier geschreven en daarom absoluut een aanrader.

Syndicatie