Koffie is een genotsmiddel dat verslavender is dan de meeste mensen denken

Koffie is een genotsmiddel dat verslavender is dan de meeste mensen denken

Extra energie is eigenlijk alleen afkomstig van het opvangen van de verslavingsverschijnselen

We leven in stressvolle tijden, met drukke agenda’s, strakke deadlines en een lat die steeds hoger wordt gelegd. Om mee te kunnen in de rat race, kan een opkikkertje af en toe geen kwaad. Voor veel mensen kan dat opkikkertje opduiken in de vorm van x aantal koppen koffie. Zeker mannen en vrouwen met een verantwoordelijke functie lopen een grote kans om verslaafd te raken aan koffie.

Wie meer dan 8 uur per dag werkt, zal dat waarschijnlijk onmogelijk klaarspelen zonder koffie. Een kop koffie helpt ons namelijk niet alleen wakker te blijven, maar geeft tevens een extra impuls. Volgens de wetenschap kan er vanaf 500 tot 600 milligram cafeïne per dag van schade aan het lichaam gesproken worden. Die hoeveelheid stemt overeen met ongeveer 5 koppen koffie. De bekenste gevolgen zijn rusteloosheid, spanningen in de spieren enzovoort. Maar er zijn ook minder bekende gevolgen die we in deze mini-serie even uiteenzetten.

Koffie is een genotsmiddel dat verslavender is dan de meeste mensen denken, zo bleek uit een uitgebreide studie verschenen aan de Johns Hopkins University. Die verslaving treedt al in een vroeg stadium op en brengt duidelijk afkickverschijnselen met zich mee. De extra energie die koffie geeft, is eigenlijk alleen afkomstig van het opvangen van die verslavingsverschijnselen. U zal zich met andere woorden energieker voelen omdat de ‘cold turkey’ achterwege blijft.

De conclusies van het onderzoeksteam van Johns Hopkins University was vrij vergaand. Wie niet verslaafd is aan koffie zal geen extra energiestoot krijgen door het drinken van koffie. Het missen van koffie geeft de verslaafden een slecht gevoel, maar ze bereiken een nieuwe piek zodra ze zeer koffien hebben gedronken. Eigenlijk voert het drinken van koffie ons terug naar een eerder normaal niveau.

Syndicatie