Overdreven koffieconsumptie kan de blaas doen lekken

Overdreven koffieconsumptie kan de blaas doen lekken

Er zijn verschillende redenen om de consumptie van koffie te matigen

We leven in stressvolle tijden, met drukke agenda’s, strakke deadlines en een lat die steeds hoger wordt gelegd. Om mee te kunnen in de rat race, kan een opkikkertje af en toe geen kwaad. Voor veel mensen kan dat opkikkertje opduiken in de vorm van x aantal koppen koffie. Zeker mannen en vrouwen met een verantwoordelijke functie lopen een grote kans om verslaafd te raken aan koffie.

Wie meer dan 8 uur per dag werkt, zal dat waarschijnlijk onmogelijk klaarspelen zonder koffie. Een kop koffie helpt ons namelijk niet alleen wakker te blijven, maar geeft tevens een extra impuls. Volgens de wetenschap kan er vanaf 500 tot 600 milligram cafeïne per dag van schade aan het lichaam gesproken worden. Die hoeveelheid stemt overeen met ongeveer 5 koppen koffie. De bekenste gevolgen zijn rusteloosheid, spanningen in de spieren enzovoort. Maar er zijn ook minder bekende gevolgen die we in deze mini-serie even uiteenzetten.

Overdreven koffieconsumptie kan de blaas doen lekken, zo blijkt uit een studie uitgevoerd aan de University of Alabama. Koffie zelf zou niet verantwoordelijk zijn voor de noodzaak om meer te urineren, eerder zou er sprake zijn van het versterken van problemen die voordien al aanwezig waren. Het onderzoek naar de correlatie tussen frequenter dan normaal te moeten wateren en de consumptie van koffie bevindt zich echter nog in de kinderschoenen.

Er zijn echter verschillende redenen om de consumptie van koffie te matigen, algemeen wordt aangenomen dat het drinken van 1 tot 4 koppen per dag relatief onschuldig is. Vanaf 5 koppen kunnen, afhankelijk van de persoon in kwestie, echter problemen beginnen op te duiken. Verslaafde koffiegebruikers zouden zelfs mogen overwegen om een ontwenningskuur te volgen voordat het te laat is. Overdaad schaadt namelijk in (bijna) alle gevallen, ook in dat van koffie.

Syndicatie