Pesticiden in voeding kunnen onze hormonenhuishouding grondig dooreen gooien

Pesticiden in voeding kunnen onze hormonenhuishouding grondig dooreen gooien

Ftalaten beïnvloeden zelfs in kleine hoeveelheden ons gedrag

Ftalaten zijn chemische producten die worden gebruikt in drukinkten, lijmen, geparfumeerde producten en parfums, maar bijvoorbeeld ook als weekmakers voor plastics zoals PVC. Het zijn dus alleszins nuttige producten, maar dan wel op voorwaarde dat ze niet in de voedselketen belanden. Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health Perspectives in 2010 is dat echter wel degelijk het geval.

Ftalaten beïnvloeden zelfs in kleine hoeveelheden ons gedrag, zo blijkt uit deze studie. Dat geldt op de eerste plaats voor kinderen. Maar ook andere kwaaltjes zijn terug te brengen tot deze ftalaten, zoals bijvoorbeeld allergieën, eczeem, asthma enzovoort. Pesticiden die op een onrechtstreekse manier in de voeding terechtkomen, kunnen onze hormonenhuishouding grondig dooreen gooien. Daarom is het nodig en nuttig dat de overheid steeds een waakzaam oogje in het zeil houdt.

De producten in de supermarkten moeten in de ogen van de consumenten zo goedkoop mogelijk zijn, waarbij kwantiteit vaak de voorkeur krijgt op kwaliteit. Vooral in verpakte voedingsproducten zitten nogal wat ingrediënten die vaak meer schadelijk dan bevorderlijk zijn voor onze gezondheid. Vaak zijn verpakte voedingsproducten erg rijk van vetstoffen en aanverwante stoffen. Vetstoffen zijn niet bepaald ‘top of the bill’ als het op gezondheid aankomt.

In veel gevallen hebben vermelde ingrediënten meer te maken met scheikunde dan met voeding. Wie probeert te achterhalen welke ingedriënten aan een bepaald product werden toegevoegd, zal vaak van een kale reis thuiskomen. Op de verpakking staat niet altijd even duidelijk vermeld wat er precies in het vermelde product werd verwerkt. De marketeers hebben namelijk een manier gevonden om te ontsnappen aan de verplichting aan te geven wat er precies als additieven en/of in de verpakking werd verwerkt. Een label zegt tegenwoordig niet alles meer.

Syndicatie