Regelmatig gazpacho eten kan bloeddrukproblemen helpen voorkomen

Regelmatig gazpacho eten kan bloeddrukproblemen helpen voorkomen

Een kom koude soep bestaande uit tomaten, komkommers, kervel en olijfolie doet bloeddruk dalen

Je houdt er van of je houdt er niet van. Vooral in zuiderse landen is gazpacho erg populair. Dat is niet onlogisch, want in traditioneel warme landen kan een lekker koel soepje verfrissing brengen. Bij ons in het noorden is de consumptie van gazpacho minder ingeburgerd, hoewel fijnproevers dit gerecht wel weten te appreciëren. Maar deze soep is niet alleen lekker, ze is ook goed voor de gezondheid.

Dat blijkt uit een artikel gepubliceerd in Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases. Regelmatig gazpacho eten kan bloeddrukproblemen helpen voorkomen, zo leerden we daaruit. Een kom koude soep bestaande uit tomaten, komkommers, kervel en olijfolie doet namelijk de bloeddruk dalen. Met name de aanwezigheid van polyfenolen en antioxidanten in de soep zou een positieve uitwerking hebben, op de eerste plaats op de bloeddruk.

Steeds meer mensen hebben last van een hoge bloeddruk. Nog niet zo lang geleden verscheen in dat verband een alarmerend rapport van de American Heart Association (AHA). In dat rapport stond te lezen dat maar liefst 50% van de mensen die bloeddrukverlagers nemen nog steeds met een te hoge bloeddruk af te rekenen hebben. Geneesmiddelen krijgen met andere woorden de bloeddruk niet altijd onder controle.

Voorkomen is daarom beter dan genezen, want het voorkomen van een te hoge bloeddruk is één van de belangrijkste manieren om hart- en vaatziekten te voorkomen. Daarom is het niet onbelangrijk dat we op onze voeding letten met de bedoeling om de bloeddruk onder controle te houden. Blijkt namelijk dat wie op zijn voeding let vaak veel minder moeite heeft om zijn bloeddruk onder controle te krijgen. Kleine dingen kunnen volstaan om de bloeddruk goed te verzorgen.

Syndicatie