Scampi’s worden vaak gereinigd in chemicaliën

Scampi’s worden vaak gereinigd in chemicaliën

Hoe groot is de controle in de landen waar scampi’s en andere schaaldieren op grote schaal worden geteeld?

Vroeger waren ze zeldzaam, tegenwoordig vindt men ze overal. We praten dan over scampi’s, kreeftjes enzovoort. In landen als Vietnam, Thailand en andere zijn grote kwekerijen waar deze lekkernijen in enorme hoeveelheden worden gekweekt. Precies omdat ze op zo grote schaal worden gekweekt, zijn ze voor iedereen betaalbaar geworden. Sommige mensen kunnen er gewoonweg niet meer zonder.

Misschien is het toch hoog tijd dat we hier een kritische noot plaatsen. Scampi’s worden namelijk vaak gereinigd in chemicaliën en in de landen naar waar ze worden geëxporteerd is men daar vaak niet van op de hoogte. Hoe groot is de controle in de landen waar scampi’s en andere schaaldieren op grote schaal worden geteeld? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Schadelijke effecten zijn tot dusver niet bekend, maar we kunnen ons toch voorstellen dat de consument antibiotica, ratten- en muizenhaar, stukjes van insecten enzovoort te verorberen krijgt.

De producten in de supermarkten moeten in de ogen van de consumenten zo goedkoop mogelijk zijn, waarbij kwantiteit vaak de voorkeur krijgt op kwaliteit. Vooral in verpakte voedingsproducten zitten nogal wat ingrediënten die vaak meer schadelijk dan bevorderlijk zijn voor onze gezondheid. Vaak zijn verpakte voedingsproducten erg rijk van vetstoffen en aanverwante stoffen. Vetstoffen zijn niet bepaald ‘top of the bill’ als het op gezondheid aankomt.

 

In veel gevallen hebben vermelde ingrediënten meer te maken met scheikunde dan met voeding. Wie probeert te achterhalen welke ingedriënten aan een bepaald product werden toegevoegd, zal vaak van een kale reis thuiskomen. Op de verpakking staat niet altijd even duidelijk vermeld wat er precies in het vermelde product werd verwerkt. De marketeers hebben namelijk een manier gevonden om te ontsnappen aan de verplichting aan te geven wat er precies als additieven en/of in de verpakking werd verwerkt. Een label zegt tegenwoordig niet alles meer.