Spinazie en kolen zijn goed voor de ogen

Spinazie en kolen zijn goed voor de ogen

Luteïne, dat in sommige groenten wordt aangetroffen, biedt bescherming tegen maculaire degeneratie

Van spinazie wordt gezegd dat het krachtvoedsel is vanwege de aanwezigheid van ijzer. Oudere mensen herinneren zich waarschijnlijk nog de tekenfilmpjes van Popeye de zeeman die dankzij het eten van spinazie telkens opnieuw kon afrekenen met zijn aartsvijand Brutus en bovendien zijn vriendin Olivia kon beschermen. Spinazie is inderdaad lekker en gezond, maar er is meer.

Spinazie heeft samen met een paar andere groenten waarvan de groene blaren worden gegeten nog een andere heilzame werking. Spinazie en kolen zijn namelijk goed voor de ogen. Luteïne, dat in sommige groenten wordt aangetroffen, biedt bescherming tegen maculaire degeneratie. Wie voldoende van deze luteïne binnen krijgt, zou 43% minder kans hebben om deze gevaarlijke oogaandoening te ontwikkelen.

Iedereen heeft de mond vol over gezond voedsel, maar vaak weet niemand wat er met gezond voedsel eigenlijk wordt bedoeld. Betekent dit dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen gezond en minder gezond voedsel? In feite is praten over een dergelijk onderscheid overbodig, er zijn uiteraard geen minder gezonde of echt ongezonde voedingsproducten die we tot ons nemen. Was dat wel zo, dan zouden we al snel onder de groene zoden belanden.

Beter kan er gesproken worden over voedingsproducten die bepaalde chemicaliën bevatten die een weldadige invloed op onze gezondheid hebben. Deze chemische stoffen vloeien door ons lichaam, waarbij ze afkomstig zijn van de juiste mix van fruit, groenten, proteïnen en vetten. Ze geven ons een gezond gevoel, bezorgen ons energie en uiteindelijk maken ze ons leven een stuk gelukkiger.

Syndicatie