Tekort aan ijzer kan overgewicht en andere kwalen veroorzaken

Tekort aan ijzer kan overgewicht en andere kwalen veroorzaken

Ons lichaam absorbeert makkelijker ijzer opgeslagen in vlees en zeevruchten dan uit planten

Dat ons lichaam ijzer nodig heeft, staat buiten kijf. IJzer is nodig voor de synthese van DNA, voor de regulering van de groei van de cellen en voor de voeding van onze spieren. Van vermoeide mensen wordt vaak gezegd dat ze een tekort aan ijzer hebben en dat ze extra ijzer tot zich moeten nemen. De medische wetenchap heeft inmiddels achterhaald dat ijzer ook nog voor andere lichaamsfuncties zeer belangrijk is.

Een tekort aan ijzer kan namelijk overgewicht en nog heel wat andere kwalen veroorzaken. Maar voor wie zijn ijzergehalte op peil wil houden, is één ding belangrijk te weten. Ons lichaam absorbeert makkelijker ijzer opgeslagen in vlees en zeevruchten dan uit planten. Dagelijks hebben we 18 milligram ijzer nodig en dat kunnen we onder andere halen uit oesters, allerlei soorten vlees, kip en gevogelte, krab, garnalen, maar ook bijvoorbeeld uit bonen.

Sommigen mensen proppen zich vol vitaminen, in de hoop zo hun levensduur te kunnen verlengen. Dat blijkt echter niet de juiste aanpak te zijn, zoals blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Onderzoekers van de University of Hawaii hielden statistieken bij van 180.000 mannen en vrouwen en de conclusie van hun onderzoek was klaar en duidelijk: slikkers van vitamines leefden niet noodzakelijk langer.

Bovendien bleek van bescherming tegen kanker en hart- en vaatziekten al evenmin sprake te zijn. Het is dus absoluut niet nodig om dagelijks een dosis vitamines te slikken om gezond te blijven. Wat echter wel het geval is: er bestaan heel wat voedingsingrediënten die ons lichaam op een gezonde manier voeden, die ons beschermen tegen vermoeidheid en die ons, inderdaad, aan een langer en gezonder leven kunnen helpen. Zonder deze stoffen kunnen we/ons lichaam dus eigenlijk niet.

 

Syndicatie