Wat zijn de medische gevolgen van het gebruik van cannabis (hasj of marihuana)?

Wat zijn de medische gevolgen van het gebruik van cannabis (hasj of marihuana)?

10 mogelijke gevolgen van het regelmatig roken van cannabis (hasj of marihuana)

Wayne Hall, professor politieke gezondheidszorg aan de University of Queensland, Brisbane, Australië, publiceerde een studie over het gebruik van cannabis in het vakblad The Lancet. Dit waren zijn belangrijkste conclusies:

Ongeveer 9% van wie ooit cannabis (hasj of marihuana) gebruikte, wordt verslaafd. Dat risico neemt echter toe tot één op zes bij wie al in zijn tienerjaren begint te roken. Ongeveer 10% van de gebruikers doen dat dagelijks, 20 tot 30% gebruikt wekelijks.

Autorijden na het roken van cannabis (hasj of marihuana) kan de risico’s op ongevallen toenemen met de factor twee tot drie. Ter vergelijking: het drinken van alcohol verhoogt de risico’s op ongevallen met een factor 6 tot 15.

De symptomen van chronische bronchitis duiken vaker op bij wie regelmatig cannabis (hasj of marihuana) rookt dan bij wie dit niet doet. Symptomen zijn onder andere niezen, chronische hoest, fluimen enzovoort.

Studies over het krijgen van kanker en het roken van cannabis (hasj of marihuana) hebben verdeelde resultaten opgeleverd. Sommige studies geven een verband aan, andere dan weer niet.

Het roken van cannabis (hasj of marihuana) verhoogt de risico’s op hart- en vaatziekten, met vooral meer risico’s op een hartaanval bij volwassenen na het gebruik van cannabis. De verhoogde hartslag als gevolg van het roken is daar niet vreemd aan.

Dan is er nog de befaamde (en omstreden) stepping stone theorie. Die theorie wil dat gebruikers van cannabis (hasj of marihuana) makkelijker overstappen op hard drugs. Als er iets klopt van deze theorie is dat waarschijnlijk het gevolg van het rondhangen in milieus waar over het algemeen veel drugs worden gebruikt.

Het regelmatig gebruik van cannabis (hasj of marihuana) kan leiden tot geheugen- en concentratieproblemen. Ook spraakproblemen kunnen volgens sommige studies het gevolg zijn van de werking van cannabis. Wetenschappers zijn het echter niet eens of die gevolgen verdwijnen wanneer wordt gestopt met het gebruik van cannabis (hasj of marihuana).

Volgens een Zweedse studie zou het gebruik van cannabis (hasj of marihuana) voor de 18de verjaardag de risico’s op schizofrenie op een later tijdstip in het leven vergroten.

Regelmatig gebruik van cannabis (hasj of marihuana) op zeer jonge leeftijd kan leiden tot vroegtijdig schoolverlating. Voor dit fenomeen is nog geen sluitende verklaring voorhanden. Mogelijk is er sprake van een vicieuze cirkel: zwakke prestaties op school stimuleren het gebruik van cannabis (hasj of marihuana), waardoor de schoolprestaties nog slechter gaan worden.

Het gebruik van cannabis (hasj of marihuana) tijdens de zwangerschap kan lichtgewicht baby’s tot gevolg hebben. Er is echter weinig bewijs voor afwijkingen bij de vrucht.

Syndicatie