4% van de bevolking heeft last van fibromyalgie, vrouwen meest kwetsbaar

4% van de bevolking heeft last van fibromyalgie, vrouwen meest kwetsbaar

Dieet kan symptomen van fibromyalgie helpen verlichten

U hebt last van fibromyalgie? Het is misschien een magere troost, maar in dat geval bent u zeker niet alleen. Maar liefst 4% van de bevolking in de geïndustrialiseerde wereld heeft last van fibromyalgie, waarbij opvalt dat vrouwen het meest kwetsbaar zijn voor deze aandoening. Overigens is er nog steeds weinig bekend over fibromyalgie, niet over de oorzaken er van en ook niet over de manier waarop ze moet worden behandeld.

Voor de behandeling van fibromyalgie worden verschillende pistes behandeld. Er is uiteraard medicatie, maar met geneesmiddelen kunnen in feite alleen maar de symptomen van de aandoening behandeld worden. Steeds vaker adviseren dokters om meer aan lichaamsbeweging te doen. Ook relaxatieoefeningen kunnen een steentje bijdragen, al was het maar omdat ze het zelfvertrouwen van de patiënten doen toenemen. Bovendien is het belangrijk dat fibromyalgie-lijders meer aan de weet komen over zowel de ziekte als over hun eigen lichaam.

De dokter zal de fibromyalgie-patiënt moeten aantonen hoe hij of zij omgaat met pijnlijke spieren en die spieren optimaal weer tot rust kunnen gebracht worden. Experimenten kunnen in dat verband nooit kwaad, soms zal blijken dat de combinatie van hydrotherapie (warmte gecombineerd met ijs) vruchten kan afwerpen in de vorm van een verlichting van de pijn. Uiteindelijk kan deze vorm van therapie de patiënt helpen om de controle over zijn ziekte te herwinnen. Uiteindelijk wordt het zo mogelijk om vermoeidheid en pijn zo niet uit te schakelen dan toch in belangrijke mate te vermijden.

Een verandering in levensstijl kan dus het leven van fibromyalgie-patiënten helpen verlichten. Het voordeel is dat die wijziging in manier van leven sneller kan gebeuren dan een behandeling van fibromyalgie via medicatie of lichaamsbeweging. Het efficiënter laten werken van de spieren is bij de bestrijding van fibromyalgie alvast een grote stap in de goede richting.

Ook een dieet kan volgens sommige dokters het leven van fibromyalgie-patiënten helpen verlichten. Hierover bestaat in de medische wereld echter nog geen eensgezindheid. Vaak wordt een dieet aangegrepen als laatste reddingsmiddel wanneer andere manieren van behandeling niet meer werken. Verwacht in ieder geval als fibromyalgie-patiënt of fibromyalgie-patiënte geen wonderen van een dieet. Het is namelijk niet bekend welke vorm van dieet de symptomen van fibromyalgie het best kan helpen bestrijden. Of met andere woorden: rondom de bestrijding van fibromyalgie via een dieet bestaat nog heel wat onzekerheid.

Syndicatie