Is er een verband tussen fibromyalgie en oestrogeen?

Is er een verband tussen fibromyalgie en oestrogeen?

Oestrogeen verlaagt de pijngrens bij vrouwen

Muhammad B. Yunus, professor geneeskunde aan de University of Illinois College of Medicine, gelooft dat fibromyalgie onder andere veroorzaakt kan worden door een chemisch onevenwicht in de hersenen. Hij heeft een vermoeden dat oestrogeen een rol kan spelen bij de aandoening. Dat zou meteen ook verklaren waarom meer vrouwen dan mannen last hebben van fibromyalgie. Maar Yunus sluit niet uit dat de verhouding wordt scheefgetrokken door het feit dat mannen niet zo snel over deze ziekte gaan klagen, ze wordt namelijk bijna altijd met vrouwen geassocieerd.

Is er een verband tussen fibromyalgie en oestrogeen? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Oestrogeen verlaagt de pijngrens bij vrouwen, wat evolutonair noodzakelijk was om kinderen te kunnen baren. De keerzijde van de medaille zou dan zijn dat dit geslachtshormoon de kansen op sommige aandoeningen doet toenemen.

Dat zou dus met name het geval kunnen zijn voor fibromyalgie. Het American College of Rheumatology ontwikkelde een test voor het opsporen van pijn, waarbij 18 pijnpunten of zachte plekken worden aangeduid. Pijn op minstens 11 van deze plekken zou op de aandoening kunnen wijzen. Maar 100% betrouwbaar is de test niet, precies dat er een verschil is tussen mannen en vrouwen wat het ervaren van pijn betreft. 

Syndicatie