Hoe kan ik de symptomen van fibromyalgie verlichten?

Hoe kan ik de symptomen van fibromyalgie verlichten?

Er is geen medicijn voor genezing van fibromyalgie beschikbaar, maar symptomen van de aandoening kunnen wel bestreden worden.

Hoe kan ik de symptomen van fibromyalgie verlichten?, is de klassieke vraag die dokters te horen krijgen. Michael J. Pellegrino, dokter en Fibromyalgia expert bij het Ohio Pain and Rehab Specialists Centre, kan met kennis van zaken een antwoord op die vraag formuleren, want hij is zelf patiënt die lijdt aan de aandoening. Volgens Pellegrino komt het er vooral op aan om niet bij de pakken te blijven zitten. Maar was is het belangrijkste dat moet gebeuren?

Dat is volgens Pellegrino heel eenvoudig: de juiste diagnose moet worden gemaakt en daar wringt vaak het schoentje. Op de eerste plaats zal niet elke dokter fibromyalgie als een ziekte willen erkennen. Ten tweede zijn de meeste patiënten ook niet zo maar bereid om toe te geven dat ze aan de aandoening lijden. Vooral bij mannen kan dit een moeilijke stap betekenen. Toch is het erkennen van de ziekte een eerste stap in de richting van hulp.

Er is geen medicijn voor genezing van fibromyalgie beschikbaar, maar symptomen van de aandoening kunnen wel bestreden worden. Daarnaast kan, wat misschien eveneens erg belangrijk is, dat de levenswijze kan worden aangepast. Daarbij zijn lichaamsbewegingen centraal, evenals een aanpassing van de eetgewoonten. Sporten is misschien een hele opgave gezien de pijnen in gewrichten en spieren, maar toch noodzakelijk om tot een verlichting van die pijnen te komen. Ook aanpassing van de eetgewoonten kan een zekere vorm van verlichting van de symptomen geven.

Syndicatie