Hoe weet ik zeker dat ik fibromyalgie heb?

Hoe weet ik zeker dat ik fibromyalgie heb?

Symptomen van fibromyalgie zijn niet altijd even vanzelfsprekend

Hoe weet ik zeker dat ik fibromyalgie heb? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Veel dokters zijn namelijk van mening dat het geen echte fysieke aandoening betreft, maar dat er mogelijk een verband is met een depressie en aanverwante aandoeningen. Dat maakt dat ook het stellen van de diagnose niet altijd even makkelijk is.

De symptomen van fibromyalgie zijn bovendien niet altijd even vanzelfsprekend. Muhammad B. Yunus, professor geneeskunde aan de University of Illinois College of Medicine, maakt zich sterk dat er toch een aantal fysische factoren die in de meeste gevallen terugkeren. Verschillende patiënten met fibromyalgie kunnen dus gelijkaardige symptomen vertonen. Volgens Yunus is er wel degelijk sprake van een neurochemische aandoening. Hij gelooft sterk dat op termijn dan ook wel een duidelijke diagnose gesteld kan worden. 

Yunus verwijst in dat verband naar de aanwezigheid van de stof P, een neurotransmitter die in verband met pijn en pijngevoelens kan worden gebracht. Bovendien zou iemand met fibromyalgie ook een lager dan gemiddeld niveau aan serotonine hebben. Maar hoe deze stoffen uiteindelijk de aandoening veroorzaken, blijft vooralsnog onduidelijk. Verder wetenschappelijk onderzoek zal in die richting moeten gaan.

Syndicatie