Massage kan behulpzaam zijn om symptomen van fibromyalgie te bestrijden

Massage kan behulpzaam zijn om symptomen van fibromyalgie te bestrijden

Massage kan spanning in de spieren wegnemen en pijn in geval van fibromyalgie helpen verlichten

De behandeling van fibromyalgie is geen makkelijke zaak. In veel gevallen zijn de klachten vaag, te vaag om er duidelijke conclusies uit te trekken. Nochtans ervaart de patiënten de pijn als echt, hoewel de dokter er ondanks intensief niet in slaagt om een oorzaak van die pijn aan te duiden. Het psychisch effect zou hier een rol kunnen spelen.

Wie lijdt aan fibromyalgie, mag soms zichzelf iets wijs. Sommige mensen denken dat ze een soort uiterst zelfdzame ziekte hebben, een aandoening die bijvoorbeeld maar één op een miljoen mensen treft. Zelfs wanneer ze worden behandeld met medicijnen voor de behandeling van een depressie, zullen ze ontkennen dat ze een depressie hebben. Nochtans wordt de link tussen depressie en fibromyalgie vaak gelegd.

Dit alles maakt de behandeling van fibromyalgie natuurlijk extra moeilijk. Vaak slaagt de medische wereld er niet in om de kwaal als dusdanig te bestrijden, eerder zullen de symptomen worden aangepakt. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld via acupunctuur. In de meeste gevallen gaan medicijnen onmisbaar zijn, maar kunnen anderzijds de symptomen op een alternatieve manier bestreden worden.

Massage kan bijvoorbeeld behulpzaam zijn om de symptomen van fibromyalgie te bestrijden, op voorwaarde natuurlijk dat die massage op een professionele manier wordt toegediend. Diegene die zich laat masseren zal zich na de behandeling alvast een stuk beter voelen. Uiteraard geeft dit geen garanties dat de symptomen niet gaan terugkeren.

 Massage kan bijvoorbeeld de spanning in de spieren wegnemen en de pijn in geval van fibromyalgie helpen verlichten. Weefsel wordt zachter, de bloedsomloop wordt gestimuleerd. In sommige gevallen kan ook de aanmaak van natuurlijke pijnstillers bevorderd worden. Volgens sommige studies zou het ook het humeur kunnen verbeteren. Massage kan tevens ook de slaap bevorderen.

Syndicatie