Ook UCB schuift nieuw medicijn voor bestrijding fibromyalgie naar voren

Fibromyalgie blijft een kwaal die nog steeds in een mysterieuze waas gehuld blijft. De officiële geneeskunde staat enigszins sceptisch en beschouwt de kwaal vaak nog als een psychomatische aandoening.
Geneesmiddelen uniek voor de bestrijding van fibromyalgie zijn dan ook nog niet op de markt, wel worden bestaande medicijnen die ontwikkeld zijn de bestrijding van de andere ziekten aangewend voor de bestrijding er van.

Eén van de belangrijkste klachten van fibro-patiënten zijn pijnklachten. Het is dan ook logisch dat er vaak wordt gekregen naar pijnstillers om het leed te verzachten. Op het vlak van de keuze van de juiste geneesmiddel valt er regelmatig beweging te bespeuren.

Pijnstiller Lyrica van Pfizer heeft in Europa eerder onverwacht geen toestemming gekregen voor de behandeling van fibromyalgie (FM). Het medicijn is anderzijds wel goedgekeurd voor de behandeling van FM in 20 andere landen, waaronder de Verenigde Staten.

Dat is niet onbelangrijk nieuws voor UCB, dat van plan is om tegen het einde van dit jaar of begin volgend jaar toestemming te vragen voor de commercialisering van Xyrem voor de behandeling van FM.

Lyrica is in Europa goedgekeurd voor de behandeling van zenuwenpijnen, epilepsie en angstverschijnselen. Het is na Lipitor het tweede succesvolste medicijn van het bedrijf Pfizer, met een omzet van $ 2.6 miljard. Voorlopig is het onduidelijk of Pfizer zal gebruiken om alsnog toestemming te krijgen voor de marketing van Lyrica voor FM-bestrijding in Europa.

Anderzijds commercialiseert UCB Xyrem in licentie van Jazz Pharmaceutials in Europa. Het Belgisch bedrijf bezit de exclusieve rechten voor Xyrem voor de behandeling van FM in alle landen buiten de Verenigde Staten.
Het succes van Xyrem bij de behandeling van fibromyalgie werd door Jazz Pharmaceutials in november aangetoond in het de eerste van twee fase III-studies voor de behandeling van FM.

Daardoor is de kans toegenomen dat Xyrem het eerste product is voor de behandeling van fibromyalgie dat zal goedgekeurd worden. Zover zijn we echter nog niet.

Syndicatie