Rol van tomaten, aardappelen, zuivel enzovoort bij fibromyalgie onduidelijk

Rol van tomaten, aardappelen, zuivel enzovoort bij fibromyalgie onduidelijk

Sommige fibromyalgie-patiënten reageren positief, anderen negatief

Over de rol van een aangepast dieet bij fibromyalgie is het laatste woord nog niet gevallen. Sommige producten lijken bij de ene patiënt een gunstige werking te werken, terwijl bij andere fibromyalgie-patiënten de negatieve effecten de bovenhand krijgen. Alex Shikhman, reumatologie-expert en directeur/oprichter van het Institute for Specialized Medicine in San Diego, is daarom van mening dat een dieet voor fibromyalgie-patiënten geval per geval moet worden samengesteld.

In het geval van gist kan de groei van het gistfungus in het lichaam bevorderd worden door de consumptie van producten waar gist in is verwerkt. Dat zijn meestal producten uit een bakkerij, zoals cake, taart, donuts, brood enzovoort. In deze producten zijn meestal ook kleefstoffen verwerkt. Het niet-gebruiken van zowel gist als kleefstof kan een dubbel positief effect hebben op fibromyalgie-patiënten. Wat kunnen de gevolgen zijn van het stimuleren van de groei van het gistfungus in het lichaam van een fibromyalgie-patiënt? De spierpijnen kunnen er erger door worden, hoewel hieromtrent nog geen echt wetenschappelijk bewijs is geleverd. Sommige medici twijfelen dan ook aan de invloed van het aanpassen van gist en kleefstof in het dieet van een fibromyalgie-patiënt.

Meer wetenschappelijk onderwijs zal hieromtrent het doorslaggevend bewijs moeten leveren. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het gebruik van kleefstof in het geval van fibromyalgie. Die kleefstof kan bij fibromyalgie-patiënten lijden tot intolerantie voor kleefstoffen, aldus nog Shikhman. Die intolerantie kan leiden tot problemen met de maag en de spijsvertering. Bovendien kan in het geval van fibromyalgie het gevoel van vermoeidheid worden versterkt. Shikhman heeft in zijn praktijk heel wat patiënten gezien die zich een heel stuk beter voelden door simpelweg het gebruik van kleefstoffen te verminderen.

Michael McNett, directeur van de Fibromyalgia Treatment Centers of America, besteedde aandacht aan de effecten van zuivelproducten op de gezondheid van fibromyalgie-patiënten. Veel hangt af van het feit of deze producten arm dan wel rijk zijn aan vet. Anderzijds staat het wel vast dat zuivelproducten - vooral melk - de symptomen bij fibromyalgie-patiënten kunnen beïnvloeden. Het vermijden van zuivelproducten kan in sommige gevallen het leven van fibromyalgie-patiënten in positieve zin beïnvloeden. Anderzijds kan melk ook goed zijn voor fibromyalgie-patiënten, één of twee glazen melk per dag kunnen een positief effect hebben. Kalk is goed voor de opbouw van het beenderstelsel en voor de proteïne die het spierstelsel opbouwt.

Alex Shikhman besteedde aandacht aan het effect van het gebruik van producten uit de groep van de nachtschade op fibromyalgie-patiënten. In die groep horen onder andere tomaten, chili- en andere pepers, aardappelen enzovoort thuis. In totaal gaat het om ongeveer 2.000 soorten planten. In sommige gevallen kunnen nachtschadeplanten of hun producten artritis bij fibromyalgie-patiënten stimuleren. Opnieuw is het effect ongelijk naargelang van fibromyalgie-patiënt tot fibromyalgie-patiënt. Sommige patiënten voelen zich beter, anderen zullen een negatief effect ervaren.

Syndicatie