Sporten kan symptomen van fibromyalgie helpen verlichten

Sporten kan symptomen van fibromyalgie helpen verlichten

Bouw uw conditie geleidelijk aan weer op, ook fibromyalgie patiënten kunnen sporten

In veel gevallen zullen fibromyalgie patiënten in een soort apathie wegzakken, waarbij sport helemaal van het programma wordt afgevoerd. Dat is niet onlogisch, want elke patiënt zal zich voortdurend vermoeid voelen en, afgezien nog van pijnen allerhande, geen zin hebben om te bewegen. Toch zal de dokter er in de meeste gevallen op aandringen dat uw lichaam in beweging blijft. Stilstaan is ook in dit geval achteruitgaan.

Sporten, of lichaamsbeweging wanneer u dit woord liever hoort, kan bovendien de symptomen van fibromyalgie helpen verlichten. Belangrijk is echter om niet overhaast te werk te gaan. Bouw uw conditie geleidelijk aan weer op, ook fibromyalgie patiënten kunnen aan sport doen wanneer ze dat willen. Op de eerste plaats is het belangrijk te beseffen dat sporten inderdaad kan helpen. Daniel Clauw, professor geneeskunden aan de University of Michigan, is zelfs van mening dat sport één van de meest effectieve behandelingen voor fibromyagie is.

Volgens Clauw kunnen fibromyalgie patiënten die regelmatig aan sport doen niet alleen de pijn- en slaapsymptomen helpen verlichten, maar ook de stress reduceren, de beendermassa versterken (met minder pijnen tot gevolg) en de kracht doen toenemen. Uiteindelijk zal een fibromyalgie patiënt die daadwerkelijk de moeite heeft gedaan om zijn lichaam in beweging te zetten, daar geen spijt van hebben.

Syndicatie