Wie lijdt aan fibromyalgie moet op de eerste plaats levenskwaliteit zien te verbeteren

Het is (nog) niet mogelijk om fibromyalgie te bestrijden, symptomen kunnen wel aangepakt worden

Lijden aan fibromyalgie is niet bepaald een pretje. De oorzaken van deze aandoening zijn nog niet bekend, maar de symptomen kunnen niet van de poes zijn. Meestal begint het allemaal met een onbestemde pijn, zonder dat duidelijk is waar die door wordt veroorzaakt. Die pijn kan verschillen in intensiteit, maar de meeste patiënten klagen toch over hevige pijnen.

Daarnaast kunnen er nog een aantal andere symptomen opduiken, waarvan slapeloosheid er bijvoorbeeld eentje van is. Als gevolg van fibromyalgie kan iemand ’s nachts urenlang wakker liggen, met als gevolg dat hij of zij tijdens de dag bij wijze van spreken van vermoeidheid omvalt. Slaapmiddelen kunnen verlichting brengen, maar het is natuurlijk niet de bedoeling om (te) veel slaapmiddelen te nemen.

Gebrek aan slaap kan leiden tot depressie, maar ook tot andere vormen van psychische aandoeningen. Vermoeidheid is vaak de oorzaak van een verhoogd angstgevoelen, een gebrek aan slagkracht en uiteindelijk nog meer pijn. Een verstoorde slaap, zelfs het gebrek aan REM-slaap, kan de energieniveaus in het lichaam onder druk zetten. Mensen met fibromyalgie leiden vaak tot lusteloosheid.

Wie lijdt aan fibromyalgie moet op de eerste plaats zijn of haar levenskwaliteit zien te verbeteren. Zoals we al zeiden, is het leven met deze aandoening geen pretje. Het verlies aan energie kan er toe leiden dat het immuunsysteem van het lichaam wordt ondermijnd, beschadigde weefsels zullen minder makkelijk hersteld raken. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel die maar moeilijk doorbroken gaat raken.

Het is helaas (nog) niet mogelijk om fibromyalgie te bestrijden, symptomen kunnen wel aangepakt worden. Zodra de dokter de diagnose heeft gesteld, kan worden gestart met het bestrijden van die symptomen. Door het bestrijden van de syptomen kan zodoende de levenskwaliteit worden bevorderd, met in het achterhoofd de idee dat er vroeg of laat toch een medicijn tegen deze ziekte zal worden ontwikkeld.

Syndicatie