Wat veroorzaakt fibromyalgie? Speelt substantie P een rol?

Wat veroorzaakt fibromyalgie?

 

Zijn wortels van fibromyalgie fysisch of psychisch? Wat is de rol van substantie P?

 

Over de oorsprong van fibromyalgie is het laatste woord nog niet gevallen. De wetenschappers is nog druk op zoek naar wat deze aandoening zou kunnen veroorzaken.

 

Geen enkele mogelijkheid wordt uitgesloten. Sommigen denken aan hormonale storingen of aan chemische onevenwichten, andere zien een link met stress, ziekte of trauma’s.

 

Erfelijkheid wordt ook in overweging genomen. Er is ook een categorie van wetenschappers die niet dadelijk een oorzaak voor fibromyalgie ziet. Kortom, er zijn nog heel wat vragen waarop een antwoord moet worden gegeven.

 

Voorlopig houdt de consensus het op een samenspel van factoren dat fibromyalgie veroorzaakt. Het zou meer bepaald gaan om een combinatie van fysische en emotionele stressfactoren.

 

Mogelijk speelt het serotoninegehalte in het bloed een rol. Een lage serotoninegehalte zou de pijngrens verlagen, waardoor pijn sterker wordt aangevoeld. Met die verlaagde pijngrens zou ook de beruchte substantie P verband kunnen houden, een substantie die pijnsignalen versterkt.

 

Syndicatie