De strijd tegen kanker gaat onverminderd verder: weer een nieuwe kleine stap voorwaarts

De strijd tegen kanker gaat onverminderd verder: weer een nieuwe kleine stap voorwaarts

Suiker verminderen in een tumor verkleint de kans op uitzaaiingen

Het goede nieuws is dat kanker langzaam maar zeker niet langer een ziekte is die automatisch de dood tot gevolg heeft. De overlevingskansen zijn groter geworden en die trend zet zich nog steeds verder. Het slechte nieuws is uiteraard dat er nog altijd heel wat mensen aan kanker sterven. De strijd tegen kanker gaat echter onverminderd verder: recent werd weer een nieuwe kleine stap voorwaarts gezet.

Wetenschappers van VIB en KU Leuven hebben namelijk mogelijk een manier ontdekt om de uitzaaiing van kanker tegen te gaan. Door een teveel aan suikers in een tumor, ontwikkelen de bloedvaten zich veel te chaotisch, waardoor kankercellen kunnen ontsnappen naar andere lichaamsdelen. Het onderzoek toont hoe macrofagen, een type witte bloedcellen, suiker kunnen ‘stelen’ van de cellen die bloedvaten vormen. Zo ontstaat een sterkere bloedvatenbarrière die de tumorcellen op hun plaats houdt.

De resultaten verschijnen in het gezaghebbende vaktijdschrift Cell Metabolism. Macrofagen zijn een type van witte bloedcellen dat lichaamsvreemde micro-organismen aanvalt en schadelijke stoffen in ons lichaam opruimt. Ze vormen dus een essentieel onderdeel van ons immuunsysteem. Maar bij kanker spelen macrofagen een minder positieve rol, omdat ze mee instaan voor de vorming van bloedvaten. Die zijn in tumoren gewoonlijk heel chaotisch en gebrekkig opgebouwd.

Kankercellen gebruiken die slechtgevormde bloedvaten vaak als ‘uitvalsweg’ naar de bloedbaan, om uiteindelijk in andere organen terecht te komen. Onhandelbare bloedvaten Het team van professor Massimiliano Mazzone en dr. Mathias Wenes (VIB-KU Leuven) zocht naar manieren om de werking van macrofagen te beïnvloeden. Dat deden ze door één specifiek gen in die cellen te blokkeren. Daardoor veranderde het metabolisme van de macrofagen: ze waren in staat om meer suiker op te nemen en om te zetten naar energie.

Prof. Mazzone (VIB-KU Leuven): “Je kan een tumor wat vergelijken met een kind: door een teveel aan suiker worden ze beide hyperactief. Rond een tumor vormt zich daardoor al snel een chaotisch, gebrekkig bloedvatennetwerk. Wij hebben de macrofagen zo aangepast dat zij de suiker opeten in de plaats van de bloedvatcellen. Die laatsten doen het daardoor rustiger aan en creëren op een beheerste manier een sterke en gestructureerde bloedvatenbarrière rond de tumor. Zo blijven de kankercellen binnen de tumor. Eén belangrijke kanttekening: de voedingsstoffen die cellen zoals macrofagen uit ons lichaam halen, zijn niet noodzakelijk dezelfde stoffen die wij uit ons voedsel opnemen. De mate waarin een patiënt bijvoorbeeld suiker consumeert, heeft dus geen impact op het suikermetabolisme van zijn macrofagen.”

Syndicatie