Eieren kunnen ook bescherming bieden tegen kanker

Eieren kunnen ook bescherming bieden tegen kanker

Vrouwen die hogere hoeveelheden choline eten hebben 25% minder kans om borstkanker te krijgen

Recent onderzoek heeft aangetoond dat eieren bescherming kunnen bieden tegen kanker, tenminste toch tegen bepaalde vormen van kanker. Wereldwijd lopen momenteel verschillende onderzoeken met betrekking tot de link tussen eieren en het voorkomen van kanker. Voorlopig blijkt er alleen een positief effect te zijn wat borstkanker betreft, maar iemand wie regelmatig eieren eet zal mogelijk ook minder kans lopen om andere vormen van kanker te krijgen.

Alles draait om de stof choline die in eieren wordt aangetroffen. Vrouwen die hogere hoeveelheden choline eten hebben 25% minder kans om borstkanker te krijgen, zo blijkt uit een studie. Eén groot ei bevat ongeveer 30% van de aanbevolen hoeveelheid choline. Ook over choline is het laatste woord nog niet gevallen, deze stof zou wel eens veel gezonder kunnen zijn dan tot dusver werd aangenomen.

We zijn opgegroeid in de overtuiging dat het eten van te veel eieren slecht is voor de gezondheid. Het verhaal is bekend: eieren zouden te veel cholesterol bevatten, waardoor we het risico lopen dat onze aderen dichtslippen. Sommige wetenschappers gaven de goede raad om maximaal twee eieren per week te eten, kwestie van de risico’s op een hartaanval of andere hart- en vaatziekten tot een minimum te beperken.

Maar recent wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat eieren gezonder zijn dan algemeen wordt aangenomen. Een uitgebreide studie uitgevoerd door de Wake Forest University wees uit dat er eigenlijk geen link kan worden bewezen tussen eieren en hartproblemen. Sommige voedingsexperts gaan nog een stapje verder en noemen eieren zonder blikken of blozen het gezondste voedsel dat we op ons menu hebben staan.

Syndicatie