Hoe kan de bof of dikoor worden voorkomen of genezen?

In de meeste gevallen zal de bof of dikoor vanzelf komen en ook weer vanzelf verdwijnen

In de meeste gevallen zal de bof of dikoor vanzelf komen en ook weer vanzelf verdwijnen. Rust zal de patiënt goed doen en na verloop van tijd zal die zich weer beter voelen. Belangrijk is om binnen te blijven want de bof of dikoor is een erg besmettelijke ziekte bij kinderen. Wie zijn kind toch naar school stuurt, loopt het risico dat de ganse school met de bof of dikoor wordt besmet.

Daarom is het toch belangrijk dat de diagnose de bof of dikoor wordt gesteld. Meestal wijzen de symptomen zelf al de aard van de ziekte aan, maar toch kan het geen kwaad om doktersadvies in te winnen ten einde met zekerheid te kunnen stellen dat de diagnose juist was.

Het is namelijk niet zo dat de bof of dikoor altijd een onschuldige aandoening is. In bepaalde gevallen kunnen de symptomen zo ernstig zijn dat opname in een ziekenhuis noodzakelijk is. Het is uiteindelijk de behandelende geneesheer die daarover zal beschikken.

Een logische vraag is of de bof of dikoor kan worden voorkomen. Het antwoord op deze vraag is positief. De aandoening kan worden voorkomen door een serie vaccinaties met het gecombineerd mazelen-rodehond-bof vaccin. In het Engelstalig taalgebied is sprake van het measles-mumps-rubella (MMR) vaccin.

Twee injecties met het gecombineerd mazelen-rodehond-bof vaccin kan levenslang bescherming bieden tegen de bof of dikoor. De eerste injectie krijgt het kind op de leeftijd van 12 tot 15 maanden, de tweede op de leeftijd van 4 tot 6 jaar. Wie deze injecties heeft gekregen, mag (letterlijk) op twee oren slapen: de zo gevreesde bof of dikoor zal achterwege blijven.

Er zijn nog andere mogelijkheden wat vaccinatie betreft, meer bepaald een dat gecombineerd mazelen-rodehond-bof vaccin dat ook bescherming biedt tegen de waterpokken (varicella). Dit vaccin wordt meestal ProQuad genoemd en kan als substituut dienen voor de beide gecombineerde mazelen-rodehond-bof vaccins.

De meeste baby's blijven tijdens hun eerste levensjaar gespaard van de bof vanwege de korte immuniteit die ze verwerven als gevolg van de vaccinatie van hun moeder. De bof of dikoor zijn tegenwoordig vrij zeldzaam, maar voor de ontdekking van het gecombineerd mazelen-rodehond-bof vaccin was het één van de meest voorkomende kinderziekten.


Syndicatie