Meer vaccinaties beschikbaar voor inentingen tegen kinderziekten

Unicef profiteert van prijsdaling voor vaccins

De Verenigde Naties gaat minder geld betalen voor de bestrijding van vijf dodelijke kinderziekten, zo maakte de internationale organisatie bekend. Aanleiding voor de beslissing is een forse daling van de prijs voor een gecombineerde vaccinatie (vijf-in-één). Dankzij het lagere budget krijgen 6,30 miljoen kinderen in 72 van de armste landen in de wereld een vaccinatie.

Unicef betaalt nu gemiddeld 2,94 dollar per injectie voor dit vijf-in-één medicijn, waar dat voordien 3,65 dollar was. Die injecties worden afgestaan aan GAVI Alliance, een samenwerkingsverband van overheden, VN-organisaties, farmaceutische bedrijven die de vaccins leveren en liefdadigheidsinstellingen. Eén van die instellingen is de Bill and Melinda Gates Foundation, de liefdadigheidsinstelling die door de oprichter van Microsoft en zijn vrouw werd opgericht. GAVI, wat staat voor Global Alliance for Vaccines and Immunisation, werd opgericht om gezondheidsprogramma's in arme landen te financieren.

GAVI kon lagere prijzen voor de vaccinaties afdwingen als gevolg van concurrentie tussen de farmaceutische bedrijven onderling. De vijf-in-één medicijnen worden nu door vier bedrijven gemaakt. Dat zijn Novartis AG, GlaxoSmithKline Plc, Panacea Biotec Ltd en Sanofi-Aventis SA's Shantha Biotechnics. Enkele jaren geleden was er nog maar één bedrijf dat de vijf-in-één medicijnen kon leveren. Anderzijds is het wel zo dat er veel meer vraag is naar de vaccinaties.

Julian Lob-Levyt, chief executive officer van GAVI, is echter van mening dat de prijs nog verder omlaag moet. De vraag is namelijk nog steeds stijgend, terwijl de prijsdaling er later dan verwacht kwam. Daardoor heeft GAVI meer moeten uitgeven dan eerst was gepland. Volgens de alliantie kan de kostprijs van de vijf-in-één medicijnen dalen tot 2,50 dollar per stuk. Volgens de topman van GAVI bewijst de prijsdaling echter dat de geleverde inspanningen vruchten afwerpen.

De vaccinaties zijn goed voor 40% van de uitgaven van GAVI. Ze worden aan kinderen in hun eerste levensjaar gegeven en beschermen tegen Haemophilus influenzae type B (afgekort Hib), difterie, pertussis (kinkhoest), tetanus en hepatitis B. Sinds 2000 heeft GAVI al 256 miljoen kinderen gevaccineerd, waardoor 4 miljoen sterfgevallen vermeden konden worden.

Syndicatie