Opletten voor de gevolgen van de mazelen

Longonsteking en zwelling van het hoofd (encefalitis) kunnen neveneffecten van mazelen zijn

De symptomen van mazelen verschijnen meestal 8 tot 12 dagen nadat de persoon in kwestie met het virus in aanraking is geweest. De incubatieperiode wordt in de literatuur aangegeven als 7 tot 18 dagen. Op welke symptomen moeten we letten wanneer het om mazelen gaat.

De vroegste symptomen zijn een lopende neus, niezen, een pijnlijke keel, een hardnekkige hoest, gezwollen klieren, vermoeidheid, diarree, verlies van eetlust enzovoort. In sommige gevallen worden de ogen rood ontstoken, opgezwollen en gevoelig aan licht.

Deze symptomen duren meestal een paar dagen - gaande van 3 tot 5 dagen - en vervolgens belanden de mazelen in een volgende fase. Die volgende fase wordt gekenmerkt door rode vlekken met grijze kopjes. Deze vlekken worden in de literatuur Koplik vlekken genoemd. Zij duiken op aan de binnenkant van de wangen aan de achterkant van de mond. De vlekken verdwijnen binnen 18 uren, waarna een vervelende uitslag volgt. Die begint vanaf het gezicht en verplaatst zich zo achter de oren en verspreidt zich vervolgens over de rest van het lichaam. Samen met het opduiken van de vlekken duikt een hoge koorts op, maar die verdwijnt al weer een paar dagen later.

De uitslag blijft ongeveer 5 dagen en verdwijnt dan geleidelijk aan. Hij heeft weinig of geen vervelende gevolgen, van jeuk is geen of slechts in beperkte mate sprake. De uitslag verdwijnt op dezelfde manier als hij is opgedoken. Na het verdwijnen van de uitslag is op de huid een bruine verkleuring zichtbaar, die gaandeweg verdwijnt.

Op zich zijn de mazelen een onschuldige (kinder)ziekte, maar in sommige gevallen duiken er vervelende neveneffecten op. Longonsteking en een zwelling van het hoofd (encefalitis) kunnen zo neveneffecten van de mazelen zijn. Op die manier kan bijvoorbeeld een longontsteking toch de gezondheid in gevaar brengen.

Moet iemand die mazelen heeft het contact met andere mensen mijden? Inderdaad kan een isolidatieperiode geen kwaad. Iemand die mazelen heeft, kan de aandoening doorgeven gedurende een periode die gaat van vier dagen voor het verschijnen van de uitslag tot vier dagen nadat die is verdwenen. Toch zouden we het mazelgevaar niet ten top drijven: de ziekte is uiteindelijk voor de meeste mensen een aandoening die achteraf vrij onschuldig was. Het zijn alleen bepaalde neveneffecten van de mazelen die de gezondheid ernstig kunnen ondermijnen. 

Syndicatie