Opletten voor een come-back van de mazelen

Opletten voor een come-back van de mazelen

Inenting blijft een absolute noodzaak gezien een toename van het aantal gevallen in sommige landen

Een aantal kinderziekten zoals de de mazelen lijken zo goed als te zijn uitgeroeid, dit dankzij de inentingen die op jeugdige leeftijd worden toegediend. Het is echter te vroeg om deze ziekte al als uitgeroeid te worden, want in sommige landen blijven er broeihaarden van de mazelen aanwezig.

De Verenigde Staten maakten de out om in 2000 de mazelen als uitgeroeid te verklaren. Het U.S. Centers for Disease Control and Prevention waarschuwt echter voor overdreven optimisme, want sluimerend blijft deze gevreesde ziekte wel degelijk springlevend. Zaak is daarom om de aandacht niet te laten verslappen.

In 2011 werden in de Verenigde 222 gevallen van mazelen opgetekend, dit hoofdzakelijk als gevolg van een toename van het internationaal verkeer. Inwoners van 31 staten kregen dat jaar mazelen, waarbij in 86% van de gevallen sprake was van mensen die niet waren ingeënt tegen de ziekte. Ter herinnering: symptomen van deze ziekte zijn jeuk over heel het lichaam, spierpijn, koorts en bloeddoorlopen ogen.

Opletten voor een come-back van de mazelen, zo luidt dus de boodschap. Volgens de U.S. Centers for Disease Control and Prevention zijn er ook nog in Europa broeihaarden van mazelen, waarbij de organisatie verwijst naar Frankrijk, Italië, Roemenië, Spanje en Duitsland. Opvallend is dat het aantal gevallen van mazelen in de VS zowat verdriedubbeld is ten opzichte van het gemiddelde aantal gevallen over een periode van 10 jaar.

Inenting blijft zodoende een absolute noodzaak gezien een toename van het aantal gevallen in sommige landen, ook buiten Europa. Het grootste risico lopen kinderen die te jong zijn om al ingeënt te worden, bij deze leeftijdsgroep kunnen ook de gevolgen van de ziekte het ergste zijn.

Syndicatie