Rubella (rodehond) kan met andere aandoeningen worden verward

Wat zijn de typische kenmerken van rubella (rodehond)?

Mazelen, rubella (rodehond) en bof (dikoor) zijn drie (kinder)ziekten die via één enkele vaccinatie bestreden kunnen worden. Meer speciaal wat rubella (rodehond) betreft, zijn er aantal typische symptomen die in de richting van deze aandoening wijzen. We zetten een aantal van deze kenmerken even op een rijtje:

Typische symptomen zijn een milde uitslag, gezwollen en zachte klieren (hoofdzakelijk achter het oor, aan de achterkant van de nek en onder de schedel) en een lichte koorts. Daarnaast kunnen volwassen meisjes en vrouwen last krijgen van pijn in de gewrichten (artritis), vooral in de spieren van de hand.

Gezwollen spieren in de hals zijn eveneens een typisch fenomeen van virale infecties. De spieren die het meest kwetsbaar zijn voor rubella (rodehond) liggen achter het oor en aan de achterkant van het hoofd. De manier waarop ze opzwellen en zacht worden is uniek voor rubella (rodehond).

Bij jonge kinderen uit rubella (rodehond) zich soms alleen maar door uitslag, bij oudere kinderen en teenagers kunnen daar koorts, pijn in de ogen, een zere keel en pijnen over gans het lichaam bijkomen. Sommige symptomen van rubella (rodehond), op de eerste plaats pijn en het opzwellen van de spieren, kunnen ernstigere vormen aannemen bij volwassenen in vergelijking met kinderen. Die spierpijnen, die vooral bij vrouwen voorkomen, kunnen een maand aanhouden alvorens ze verdwijnen.

De uitslag die door rubella (rodehond) wordt veroorzaakt is mild, begint op het gezicht en verspreid zich zo naar de hals, de borst en de rest van het lichaam. In de loop van de ziekte kan de uitslag duidelijker zichtbaarder worden, met vlekken die goed onderscheiden kunnen worden. We mogen niet vergeten te vermelden dat rubella (rodehond) kan voorkomen zoder de karakteristieke zonder uitslag. Maar zelfs wanneer de aandoening gepaard gaat met het uitblijven van uitslag is ze nog steeds besmettelijk.      

Bij rubella (rodehond) kunnen neveneffecten optreden, zoals bijvoorbeeld ontsteking van de hersenen (encefalitis). Weliswaar komt dit neveneffect zeldzaam voor, maar het kan wel serieuze vormen aannemen.

Bijzondere aandacht is vereist voor zwangere vrouwen. Een foetus die tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap in aanraking komt met rubella (rodehond) loopt het risico op overlijden, misval of vroegtijdige geboorten.

Syndicatie