Geen schaamte over masturbatie: (bijna) iedereen doet het, ook gehuwde mannen of vrouwen

Geen schaamte over masturbatie: (bijna) iedereen doet het, ook gehuwde mannen of vrouwen

95% van de mannen en 89% van de vrouwen masturbeert min of meer regelmatig

Rondom masturbatie heersen nog steeds heel wat taboes. Weinig mannen en nog minder vrouwen gaan toegeven dat ze regelmatig aan masturbatie doen. Wetenschappelijk wordt masturbatie omschreven als zelfstimulatie van de eigen genitaliën om op die manier een fase van sexuele opwinding en plezier te bereiken. In de meeste gevallen eindigt masturbatie met het bereiken van een orgasme.

Volgens de Franse surrealistische schrijven Alfred Jarry was de sexuele daad (de copulatie dus) overbodig omdat hij eindeloos kon worden herhaald. Jarry beschouwde masturbatie als het hoogste goed van de mensheid. Het is namelijk de enige vorm van sexuele handeling waarbij door fantasie hetzelfde doel kan worden bereikt als in de realiteit, namelijk het klaarkomen. Dat is misschien wat overdreven, maar in ieder geval is duidelijk dat we ons niet moeten schamen over masturbatie. Iedereen doet het namelijk, regelmatig of toch alleszins in een bepaalde fase van ons leven.

Alleszins toch bijna iedereen. 95% van de mannen en 89% van de vrouwen masturbeert min of meer regelmatig, zo blijkt uit onderzoek. Mannen raken de penis aan, wrijven er langs of masseren hem tot het gewenste doel wordt bereikt. Vrouwen doen hetzelfde met de clitoris, maar kunnen ook gebruikt maken van een vibrator of andere sexspeeltjes om de vagina te stimuleren.

Sommige mannen en vrouwen schamen zich vanwege masturbatie binnen het huwelijk. Ook dat is valse schaamte, want uit onderzoek blijkt dat masturbatie binnen het huwelijk de gewoonste zaak in de wereld is. Dat er zo weinig over geweten is, heeft alleen te maken met het feit dat masturbatie zeker binnen het huwelijk nog altijd onbespreekbaar is. Vrijwel iedereen doet het, maar anderzijds wordt er toch in alle talen over gezwegen.

Bij de meeste mensen was masturbatie in hun kindertijd de eerste kennismaking met sexualiteit. Het is een normale fase in het opgroeiingsproces, zodat niemand zich hoeft te schamen over masturbatie. Veel kinderen blijven masturberen tijdens het volwassen leeftijd en dat mogelijk zelfs tot ze oud zijn geworden. Sexuologen zijn van mening dat het hoog tijd wordt dat de taboes rond masturbatie doorbroken worden. Het plegen van deze sexuele daad -in de Bijbel wel eens de zonde van Onan- genoemd is zeker geen verkeerde zaak, wel integendeel.

Syndicatie