10 verrassende voordelen van sex

10 verrassende voordelen van sex

De voordelen van sex zijn veel groter dan we op het eerste gezicht zouden vermoeden

Sex is lichaamsbeweging en daarom gezond. De voordelen van sex zijn echter veel groter dan we op het eerste gezicht zouden vermoeden. Wie zin heeft in sex, zal zich uiteraard weinig gelegen laten aan gezondheidsoverwegingen. Beoefenaars van bedgymnastiek zullen zeker niet op de eerste plaats gewichtsproblemen voor ogen hebben.

Algemeen gesproken wordt er veel te weinig aandacht besteed aan de voordelen die met een gezond sexueel leven verbonden zijn. Het zal voor veel mensen dan ook een verrassing zijn te horen welke voordelen hun sexueel actief leven allemaal met zich meebrengt. We zetten 10 van de belangrijkste voordelen die rechtstreeks verbonden zijn aan het hebben van sex even op een rijtje. Voor alle duidelijkheid: deze tien voordelen werden alle tien door wetenschappelijk onderzoek bevestigd.

1. Sex verlicht stress

Als gevolg van het hebben van sex verlaagt de bloeddruk en wordt het algemeen stressgehalte verlaagd. Een uitgebreid rapport hierover is verschenen in het blad
Biological Psychology. Schotse onderzoekers volgden de sexuele activiteiten van 24 vrouwen en 22 mannen op de voet. Ze werden aan stressvolle situaties blootgesteld en uiteindelijk bleek dat wie sex had gehad daar beter tegen bestand was.

2. Sex versterkt het lichamelijk afweersysteem

Goede sex zorgt ook voor een betere gezondheid. Volgens een Amerikaans onderzoek kan één- tot tweemaal sex per week de dosis van het antilichaam immunoglobuline A of IgA in het lichaam verhogen. Dit antilichaam biedt bescherming tegen verkoudheden en andere infecties, zoals bleek uit een onderzoek uitgevoerd aan Wilkes University in Wilkes-Barre, Pennsylvania.

3. Sex verbrandt calorieën

30 minuten sex verbrandt 85 calorieën of zelfs meer. Dat lijkt niet veel, maar 42 keren sex kan het lichaamsgewicht met een halve kilo verlagen.
 
4. Sex is goed voor het hart

Een onderzoek uitgevoerd door het Brits Journal of Epidemiology and Community Health wees uit dat het een misverstand is dat sex bij oudere mensen slecht zou zijn voor het hart. Sex bleek integendeel goed te zijn voor het hart, minstens tweemaal sex per week verlaagt de kansen op een hartaanval bij mannen met de helft.

5. Sex is goed voor het zelfvertrouwen

Uit een onderzoek van de University of Texas, gepubliceerd in de Archives of Sexual Behavior, bleek dat zelfvertrouwen één van de 237 redenen was die werden opgegeven om aan sex te doen.

6. Sex is goed voor de intimiteit

Researchers van de University of Pittsburgh en de University of North Carolina kwamen tot de conclusie dat sex de aanmak van het oxytocine-hormoon (het zogenaamde liefdeshormoon) stimuleert. Dit hormoon is mee verantwoordelijk voor opbouwen van vertrouwen en dus ook intimiteit.

7. Sex reduceert pijn

In het Bulletin of Experimental Biology and Medicine lazen we dat sex de aanmaak van endorfines bevordert. Sex werkt met andere woorden als een natuurlijke pijnstiller.

8. Sex reduceert de kansen prostaatkanker

Vaak ejaculeren, zeker bij 20-plussers, reduceert de risico’s op prostaatkanker. Dit gegeven werd nogmaals bevestigd door een Australisch onderzoek.

9. Sex versterkt de spieren

Tijdens de sex worden de spieren aan het werk gezet en dat zou vooral voor vrouwen een heilzaam effect hebben.

10. Sex doet beter slapen

Tijdens een orgasme komt oxytocine vrij die de slaap bevordert.

Syndicatie