Bedreigende of niet-bedreigende factoren voor een zwangerschap?

Bedreigende of niet-bedreigende factoren voor een zwangerschap?

Feiten en waarheden met betrekking tot zwangerschap

Dieet is uiteraard een belangrijke factor tijdens een zwangerschap, maar andere omgevingsfactoren spelen eveneens een rol. Vaak is het echter moeilijk om het onderscheid te maken tussen feiten en fictie. De volksmond heeft heel wat verhaaltjes de wereld ingestuurd, verhaaltjes die niet altijd een grond van waarheid bevatten. Dit zijn enkele van die verhaaltjes op hun waarheidsgehalte getoest.

Microgolfovens

Blootstelling aan microgolfovens zou de foetus schade kunnen toebrengen. Wetenschappelijk is dat echter niet bewezen. Tot het tegendeel is bewezen, wordt dit verhaal dus naar het rijk van de fictie verwezen.

Computers

De straling van computers zou eveneens schadelijk zijn. Die straling is echter zeer miniem, zeker bij gebruik van LCD schermen. Toch wordt het langdurig vertoeven achter het keyboard zwangere vrouwen ontraden, hoofdzakelijk vanwege het nadelig effect van steeds in dezelfde houding te zitten.

Vliegen

Het nemen van een vliegtuig is op zichzelf natuurlijk ongevaarlijk, maar links en rechts wordt er toch gewaarschuwd voor het effect van de X-stralen op sommige luchthavens. Volgens de wetenschappers hoeft dat effect echter niet overroepen te worden.

Ook over het vliegen op grote hoogte doen nogal wat fabeltjes de ronde. De druk op grote hoogte zou geen invloed hebben op een misval of op een vroegtijdige geboorte. Wetenschappelijk bewijs daaromtrent ontbreekt in ieder geval. 

Toch wordt het aanbevolen om af en toe door het vliegtuig te wandelen. Zwangerschap verhoogt de risico’s op bloedklonters in de benen, het zitten gedurende een lange periode doet hetzelfde.

Katten

Het belangrijkste risico met katten is een parasiet die luistert naar de naam toxoplasma gondii en die bij katten kan voorkomen. Zwangere vrouwen moeten waakzaam zijn: toxoplasmose tast als de vrouw geïnfecteerd raakt tijdens de zwangerschap de ongeboren vrucht aan. Zwangere vrouwen dreigen daarom het advies om de etensbak van de katten tijdens de zwangerschap niet aan te raken. De meeste mensen die regelmatig met katten in aanraking komen hebben al antilichamen tegen toxoplasmose ontwikkeld. De parasiet kan overigens ook voorkomen in rauw of slechtgekookt vlees en in ongewassen groenten. Wie zwanger in de tuin werkt, moet dus dubbel opletten.

Verven van het haar

Het is een oud verhaal dat het verven van het haar tijdens een zwangerschap zeer ongezond zou zijn. Vooral tijdens de eerste drie maanden zou het effect zeer negatief zijn voor de ongeboren baby. De wetenschap gelooft niet veel van dit verhaal, maar toch blijft voorzichtigheid geboden. In 2006 verscheen in het magazine Biotechnology & Biotechnology Equipment dat verven van het haar het risico op cataract zou verhogen.

Nagellak

Er bestaat geen sluitend bewijs over de negatieve invloed van nagellak op de zwangerschap, maar toch is het opletten geblazen met ftalaten of esters van flaatzuur die in nagellak (maar ook in hairsprays, deodorants enzovoort) voorkomen. Deze chemicaliën zouden een impact op de hormonen kunnen hebben. Een kleine studie uitgevoerd door de University of Rochester in 2005 wees uit dat hoe groter de blootstelling van moeders aan ftalaten tijdens de zwangersschap, hoe groter het risico op genetische afwijkingen bij kinderen van het mannelijk geslacht.

Huidverzorgingsproducten

Sommige medicijnen voor de verzorging van de huid kunnen een schadelijk effect hebben. Raadpleeg daarom steeds een arts alvorens tijdens de zwangerschap een bepaald product te gebruiken.

Roken

Het zal duidelijk zijn dat roken voor niemand gezond is, ook niet voor een ongeboren baby. Roken zou de kansen op een te lichte baby verdubbelen. Hetzelfde geldt voor de kansen op een prematuurtje.

Syndicatie