Bij vrouwen ligt de drang om een relatie aan te gaan vaak hoger dan bij mannen

Bij vrouwen ligt de drang om een relatie aan te gaan vaak hoger dan bij mannen

Kinderwens speelt bij vrouwen grotere rol dan bij mannen

Onderzoek naar iemands status kan vaak onverwachte resultaten opleveren. Zo werd in de Verenigde Staten onderzocht in welke mate het hebben van een vaste relatie goed is voor de gemoedsrust. Er bleek een duidelijke correlatie te bestaan tussen het hebben van een relatie en de aanwezigheid van de stressfactor cortisol in het lichaam.

Die stressfactor bleek in sterkere mate aanwezig bij mensen die niet waren getrouwd dan bij mannen en vrouwen die getrouwd waren of in een vaste relatie zaten. Dario Maestripieri, professor in Comparative Human Development aan de University of Chicago en leider van het onderzoeksteam, kwam zelfs tot de conclusie dat er vaker cortisol bij vrouwen dan bij mannen voorkwam. Bij vrouwen ligt de drang om een relatie aan te gaan blijkbaar vaak hoger dan bij mannen.

Het is natuurlijk wat voorbarig om op basis van dit onderzoek verregaande conclusies te trekken, maar we kunnen toch al enkele vermoedens opperen. De kinderwens speelt bij vrouwen grotere rol dan bij mannen, wat zich vertaalt in een grotere behoefte om een relatie aan te gaan. Automatisch doet dit ons denken aan de bekende uitspraak van de Duitse filosoof Nietzsche: “Uiteindelijk zoekt de vrouw geen echtgenoot, maar een vader voor haar kinderen”.

Syndicatie