Borstvoeding kan obesitas of zwaarlijvigheid bij kinderen voorkomen

Borstvoeding kan obesitas of zwaarlijvigheid bij kinderen voorkomen

Ziekenhuizen moeten meer aandacht besteden aan maatregelen om borstvoeding te ondersteunen

De discussie is al jarenlang bezig, maar een definitief antwoord hebben we nog altijd niet gekregen. Is flesvoeding een volwaardig equivalent voor babyvoeding, of moet moedermelk nog altijd de voorkeur krijgen? De medische wereld neigt opnieuw in de richting van het laatste. Borstvoeding wordt door de meeste wetenschappers als prioriteit beschouwd. Daar zijn verschillende redenen voor.

Af en toe komen die argumenten uit onverwachte hoek. Borstvoeding kan obesitas of zwaarlijvigheid bij kinderen voorkomen, zo blijkt uit recent medisch onderzoek. Dat onderzoek gebeurde aan de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention, waarvan de resultaten verschenen in het tijdschrift Vital Signs. De conclusie van de studie luidt dat er op dit vlak een belangrijke taak is weggelegd voor ziekenhuizen en voor de dokters die daar werken. 

Ziekenhuizen moeten meer aandacht besteden aan maatregelen om borstvoeding te ondersteunen, aldus de studie van de Centers for Disease Control and Prevention. De situatie heeft op de eerste plaats betrekking op de Verenigde Staten, maar kan waarschijnlijk ook naar Europa geëxtrapoleerd worden. Er zou in onze kraamklinieken dus nog meer aandacht aan borstvoeding moeten worden besteed.

Blijkt namelijk dat in de Verenigde Staten minder dan 4% van de ziekenhuizen extra maatregelen heeft getroffen om moeders in de eerste maanden na de geboorte te stimuleren om borstvoeding te geven. Meer dan 75% van de Amerikaanse ziekenhuizen bleek jonge moeders in de maanden na de geboorte niet meer op te volgen.

Borstvoeding in de eerste negen maanden kan de kansen op overgewicht bij de baby met 30% reduceren, zo bleek. Het vermijden van obesitas is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van de baby, maar ook voor de financiering van onze gezondheidszorg. Baby’s die met de borst werden gevoed, blijken minder last te vinden van een aantal aandoeningen, waaronder diabetes en ademhalingsproblemen.

Syndicatie