Dieet zwangere vrouwen kan leiden tot baby's met ondergewicht

Dieet zwangere vrouwen kan leiden tot baby's met ondergewicht

Wetenschap verbaasd over resultaten Japans onderzoek

Een te streng dieet zwangere vrouwen kan leiden tot baby's met ondergewicht. De wetenschap reageert verbaasd over de resultaten van dit Japans onderzoek. Uit dit onderzoek bleek dat vrouwen die een te streng dieet volgen het leven geven aan baby's die enkele honderden grammen minder wegen dan bij normale geboortes het geval is.

De statistische gegeven spreken in dat verband boekdelen: het gemiddelde gewicht van Japanse baby's is nu al 30 jaar op rij gedaald. Dat heeft vooral te maken met de vrees van Japanse vrouwen ook tijdens hun zwangerschap steeds meer belang hechten aan de evolutie van hun gewicht. Gevolg is dat in Japan het aantal baby's met een laag geboortegewicht het hoogste is van alle geïndustrialiseerde landen.

Maar een laag geboortegewicht zegt op zich nog niet zo veel. Blijkt namelijk dat dergelijke baby's in hun later leven meer kans lopen op aandoeningen als diabetes en hart- en vaatziekten. Hideoki Fukuoka, professor evolutionaire biologie bij Waseda University in Tokio, spreekt van een verontrustend fenomeen. Steeds meer dokters adviseren toekomstige moeders om naar een ander ziekenhuis te gaan wanneer ze niets willen ondernemen aan hun te laag lichaamsgewicht.

Syndicatie