Driekwart van de vrouwen wordt 13 tot 15 kilo zwaarder tijdens zwangerschap

Driekwart van de vrouwen wordt 13 tot 15 kilo zwaarder tijdens zwangerschap

Zwangerschap is moeilijker zichtbaar bij zwangere vrouwen

Zwangerschap en gewichtstoename blijft een probleem dat veel vrouwen niet zo makkelijk kunnen verteren. Driekwart van de vrouwen wordt 13 tot 15 kilo zwaarder tijdens de zwangerschap, zo blijkt uit onderzoek. Daar veel nu eenmaal weinig aan te doen, zelfs een strikt dieet helpt niet altijd om het overtollig gewicht weer kwijt te spelen. Anderzijds is zwangerschap is moeilijker zichtbaar bij zwangere vrouwen.

Vaak duiken in de pers verhalen op over vrouwen die plots een baby ter wereld brachten zonder dat de buitenwereld in de gaten had dat ze zwanger waren. Die verhalen klinken ongeloofwaardig, omdat de meeste vrouwen ruim 10 kilo bijkomen tijdens de zwangerschap. In het geval van slanke vrouwen gaan die extra kilo's minder opvallen, zodat een zwangerschap in dat geval inderdaad (vrijwel) onopgemerkt zou kunnen voorbijgaan.

De Japanse regering wordt al enkele jaren geconfronteerd met baby's die te weinig wegen bij de geboorte, een probleem dat onder andere wordt toegeschreven aan het feit dat veel moeders echte lichtgewichten zijn. Het Japanse ministerie heeft daarom een bericht aan de bevolking gestuurd dat het niet meer dan normaal is dat vrouwen tijdens de zwangerschap minstens 7 tot 12 kilo bijkomen. Onderzoekers van de Waseda University stelden echter vast dat zwangere vrouwen vaak nog veel te licht zijn, wat onder andere ook een gevolg is van foutief advies gegeven door hun dokter.

Syndicatie