Duimzuigen: tips om duimzuigen bij kinderen af te leren

Duimzuigen: tips om duimzuigen bij kinderen af te leren

Blijft uw kind duimzuigen, dan kan het tijd zijn om in te grijpen

Er valt niets op aan te merken dat een kind in zijn prille jeugd duimzuigt. Vroeg of laat moet dat echter stoppen, want het is uiteraard onmogelijk om iemand die aan duimzuigen doet naar de universiteit te sturen. Duimzuigen kan op latere leeftijd (vanaf 3-4 jaar) nadelige invloeden hebben. Robert Anderson, kinderarts in Davenport, Iowa, en specialist in duimzuigen, heeft een aantal tips opgesteld die dat duimzuigen kunnen helpen afleren.

Dat moet op een kalme manier gebeuren, want duimzuigen is een activiteit die rustgevend is voor kinderen. De volgende adviezen kunnen een handje toesteken:

Probeer uw kind zo snel mogelijk te leren dat duimzuigen een activiteit is die in de slaapkamer of in huis gebeuren, niet buitenshuis. Langzamerhand kan het kind zo leren dat duimzuigen iets is dat met slapengaan geassocieerd mag worden.

Laat het niet tot een confrontatie komen. Het heeft geen zin om het duimzuigen te verbieden. Beter is om het kind te belonen wanneer het niet duimzuigen doet. Kritiek helpt dus niet.

Praat met uw kind over duimzuigen, help het te verstaan dat je tot zijn of haar beschikking staat wanneer het er op aan komt om te stoppen met duimzuigen. Deze strategie heeft in het verleden zijn vruchten ruimschoots bewezen.

Belet uw kind niet om aan duimzuigen te doen wanneer het zich pijn heeft gaan doen. Duimzuigen is een activiteit die op kinderen een rustgevend effect heeft. Het duimzuigen beletten zou een zeer negatief effect kunnen hebben.

Maak uw kind zelfbewust, door het er op te wijzen dat het aan duimzuigen doet. Eventueel kan een alternatief voor duimzuigen worden aangereikt, bijvoorbeeld in de vorm van een knuffel.

Er zijn producten op de markt die het duimzuigen beletten door een vieze smaak af te geven. Deze manier van doen stoppen met duimzuigen is erg wreed.

Ook het aandoen van een handschoen om het duimzuigen te beletten, moet ontraden worden. Het kan voor kinderen een erg frusterende ervaring worden.

Kinderen kunnen op een creatieve manier duidelijk worden gemaakt dat ze groot zijn geworden en dat grote kinderen niet duimzuigen.

Hou er altijd rekening mee dat de meeste kinderen stoppen met duimzuigen wanneer ze er werkelijk klaar voor zijn.

Syndicatie