Herhaling vruchtbaarheidsbehandelingen verhoogt kansen op succes voor zwangerschap bij vrouwen

Herhaling vruchtbaarheidsbehandelingen kan kansen op succes voor zwangerschap bij vrouwen verhogen

Oudere vrouwen kunnen zwanger worden dankzij donoreieren

Steeds meer vrouwen doen beroep op in vitro bevruchting om zwanger te worden. Deze behandeling is echter niet altijd succesvol, maar volgens een recente studie verschenen in het New England Journal of Medicine is het belangrijk om de moed niet te snel op te geven.

Vrouwen jonger dan 31 jaar hebben 63 tot 75% kansen om zwanger te worden na een derde cyclus van in vitro behandeling. In de leeftijd tussen 40 en 42 jaar bedraagt de kans op succes nog 19 tot 28% en in de leeftijdscategorie boven 43 jaar daalt het percentage slaagkansen tot 7 tot 11%.

De kansen op zwanger te worden liggen in het geval van een behandeling met donoreieren zelfs nog een stuk hoger. De kansen om zwanger te worden, stijgen dan tot 60 tot 80%. In vitro behandeling geniet in principe nog altijd de voorkeur, er hoeft dan geen beroep te worden gedaan op eicellen van een donorvrouw. Veel vrouwen laten de moed echter in de schoenen zakken wanneer een eerste behandeling geen succes heeft.

Een herhaling van vruchtbaarheidsbehandelingen kunnen kansen op succes op in vitro behandeling bij vrouwen verhogen, zo blijkt nu. Volgens onderzoekster Barbare Luke, professor aan het Department of Obstetrics, Gynecology and Reproductive Biology aan de Michigan State University in East Lansing, is van mening dat hoe meer behandelingen een vrouw ondergaat hoe groter de kansen op succes zijn.

Het probleem is uiteraard dat in vitro bevruchtingen relatief duur zijn. Oudere vrouwen kunnen anderzijds zwanger worden dankzij donoreieren, de kansen liggen bij deze behandeling in ieder geval hoger dan bij in vitro bevruchting. Volgens Lake is het echter duidelijk dat een voortgezette behandeling in alle gevallen de kansen op een effectieve zwangerschap duidelijk verhoogt.  

Syndicatie