Het ABC van de borstvoeding: waar moet ik rekening mee houden wanneer ik borstvoeding geef

Het ABC van de borstvoeding: waar moet ik rekening mee houden wanneer ik borstvoeding geef

Oplettendheid, geduld en comfort zijn de drie kenmerken waar een goede borstvoeding aan moet beantwoorden

Veel toekomstige moeders dromen van een borstvoeding, maar vergeten daarbij soms om rekening te houden met enkele noodzakelijke voorwaarden waaraan een goede borstvoeding moet voldoen. Maar welke zijn nu eigenlijk die voorwaarden? De Amerikanen hebben met hun praktische ingesteldheid het ABC van de borstvoeding ontworpen. Het betreft drie regels die in het Nederlands uiteindelijk een heel andere betekenis krijgen.

De A staat voor Awareness, zeg maar oplettendheid. Het is en blijft opletten naar signalen die aangeven dat de baby honger heeft. Een baby met honger heeft behoefte aan borstvoeding, zoveel is duidelijk. Honger en baby's is een zeer rekbaar begrip, het hongergevoel is duidelijk afhankelijk van de leeftijd. Pasgeboren baby's hebben veel honger en kunnen zodoende zeer frequent behoefte aan borstvoeding hebben. Twaalf keren op 24 uren tijd is zeker geen uitzondering, wel integendeel. Hoe weten we dat baby's behoefte hebben aan borstvoeding? Pasgeborenen zullen in de eerste weken duidelijke signalen geven dat ze behoefte hebben aan borstvoeding. Die signalen kunnen bestaan uit een beweging van de handen naar de mond, aan het maken van zuigende geluiden of proberen in de richting van de borst van de moeder. Uiteraard heeft het geen enkele zin om te wachten met borstvoeding tot de baby begint te huilen. Huilen is een teken van frustratie wanneer de baby te lang heeft gewacht op zijn borstvoeding.

De B staat voor Being patient. Wees geduldig wanneer uw baby om borstvoeding vraagt. Probeer niet om snel uw baby van borstvoeding te voorzien, neem er gerust uw tijd voor. In normale omstandigheden neemt borstvoeding 10 tot 20 minuten in beslag, per borst wel te verstaan. Neem rustig de tijd om uw baby borstvoeding te geven, een tevreden kind (met een goed gevulde maag) zal ook een tevreden kind te zijn. Dat zal zich vertalen in een rustig gedrag.

De C staat in het Engels voor comfort, zeg maar voor een rustige manier om borstvoeding te geven en te krijgen. Eenvoudig uitgedrukt komt het er op neer dat zowel moeder als baby tijdens het geven van de borstvoeding. Comfort komt neer op het gebruik van een kussen voor het ondersteunen van armen en nek, een steuntje voor voeten en benen enzovoort. Op die manier wordt het een plezier om borstvoeding te geven.

Syndicatie