Hoe weet ik dat ik over voldoende melk beschik om borstvoeding te geven?

Hoe weet ik dat ik over voldoende melk beschik om borstvoeding te geven?

De beste houding voor borstvoeding is wanneer zowel moeder als baby zich comfortabel voelen

De beslissing om borstvoeding te geven geeft de moeder de tijd om rustig te relaxen met de nieuwgeborene. Door het regelmatig contact via borstvoeding zal de band tussen moeder en kind bijzonder sterk zijn. Er zijn dus genoeg voordelen die pro borstvoeding pleiten. De vraag die veel vrouwen zich stellen is of ze wel over voldoende melk beschikken om borstvoeding te geven. De vraag stellen is makkelijker dan het antwoord geven.

Het is wetenschappelijk bewezen dat de eerste dagen na de geboorte dankzij borstvoeding de ‘ideale eerste melk' voor het kind wordt gegeven. In wetenschappelijke termen wordt over colostrum gesproken. De colostrum die dankzij borstvoeding aan de baby wordt gegeven, is dik en geelachtig van kleur. Er is bovendien voldoende van beschikbaar om de honger van de baby te stillen. Colostrum helpt het spijsverteringsstelsel van de baby op gang te komen en zal hem of haar laten wennen aan borstvoeding.

De meeste baby's verliezen tijdens de eerste drie tot vijf dagen na de geboorte wat aan gewicht, maar dat heeft niets te maken met borstvoeding. Geleidelijk aan zal er een correlatie ontstaan tussen de behoeften van de baby aan voeding en de melkproductie van de vrouw die aan borstvoeding doet. Met andere woorden: wanneer de baby meer melk nodig heeft, zullen de borsten ook meer melk produceren. Wetenschappers adviseren in ieder geval om in de eerste zes maanden na de geboorte exclusief borstvoeding geven. Het is dus niet zo dat in die periode borstvoeding moet worden aangevuld met sap, water enzovoort. Het risico bestaat dat in geval van aanvulling de melkproductie naar omlaag gaat.

Zelfs wanneer een moeder minder dan zes maanden borstvoeding geeft, is het toch beter om wel borstvoeding te geven dan niet. Na zes maanden kan de baby zijn eerste vast voedsel krijgen, maar dat wil nog niet zeggen dat er met borstvoeding moet worden gestopt. Het volhouden van borstvoeding is namelijk noodzakelijk om melk te kunnen blijven geven.

Een andere vraag is hoe borstvoeding op de beste manier wordt gegeven. De beste houding voor borstvoeding is wanneer zowel moeder als baby zich comfortabel voelen, iets wat trouwens niet onlogisch is ook. Er zijn verschillende posities bij De beste houding voor borstvoeding is wanneer zowel moeder als baby zich comfortabel voelen mogelijk, maar uiteindelijk zal proefondervinderlijk uitgemaakt worden welke houding de beste is, dit zowel voor de moeder als voor de baby.

Syndicatie